skip to Main Content
Antik Telecom prvi prelazi na HEVC kodiranje

Slovački Antik Telecom će postati prvi operater u centralnoj Evropi koji je prešao sa MPEG-4 na HEVC-kodiranu tehnologiju emitovanja.

Kako je saopštio Antik Telekom, od početka ovog meseca počinje postepeni prelaz. Promjena je moguća uglavnom zahvaljujući dugoročnom strateškom ulaganju u razvoj najnovije terminalne opreme za klijente koja podržava naprednu tehnologiju, koju operater pruža od 2017. Te godine svi klijenti sa starijim uređajima dobili su besplatne kutije sa HEVC-om. codec. Danas sve satelitske kutije sa brendom Antik podržavaju i emitovanje u veoma visokoj rezoluciji – 4K.

Osvrćući se na razvoj, Vlastimil Lakatoš, menadžer TV servisa Antik Telekoma, rekao je: „Danas imamo još jednu priliku da dokažemo naše tehnološko vodstvo u televizijskom emitovanju uz potpuno odstupanje od zastarjelog kodiranja MPEG-4 videa.

„Zbog činjenice da dizajn naših uređaja podržava samo novu H.265 / HEVC efikasnu platformu kodeka već pet godina, naši klijenti ne moraju mijenjati svoje set-top boxove i promjena ne zahtijeva ponovno pokretanje uređaja. Naprotiv, u budućnosti ćemo lako dodati programe u željenoj rezoluciji od 4K ili više stanica u HD-u kako bismo uštedjeli kapacitet podataka na satelitu Eutelsat 16A. Prednost nove tehnologije je i moguće povećanje kvaliteta slike. Uvjereni smo da je takva promjena neophodna kako bi satelitska TV bila moderna usluga najvišeg kvaliteta, čak i sa svojim IPTV hibridnim funkcijama”.

Iz Antik Telekoma napominju da će se prelazak na HEVC odvijati postepeno u periodu od 17. do 31. januara, tokom kojeg će se emitovanje odvijati u oba standarda.

Vezani članci

lci-hd-kodiran-na-astra-19.2°-e

LCI HD kodiran na Astra 19.2° E

Nakon 6 godina FTA emitovanja  francuski informativni kanal LCI HD koji emituje sa satelita Astra 1N (19,2°E) ponovo je kodirao...

Back To Top
×Close search
Search