skip to Main Content
Cijene grafičkih kartica konačno u padu

Grafičke upravljačke jedinice (GPU) posljednjih godinu i više dana nije bilo lako načiniti jer situacija s pandemijom koronavirusa kroz cijelu 2020. usporila je određeni segment proizvodnje, kao u posljednjem slučaju onaj vezan za GDDR6 memoriju. Srećom, čini se da situacija ide na bolje.

Prema podacima kojima barata ComputerBase, cijene grafičkih kartica počele su padati za gotovo 50 posto na području Europe. Dostupnost se također podosta poboljšala i prodaja se udvostručuje iz mjeseca u mjesec, što je vidljivo po rezultatima koje objavljuju AMD i Nvidia.

Glavni razlog takve situacije jest činjenica da su kineski “rudari” usporili s aktivnostima koje se tiču kriptovaluta pa tržište napokon može malo odahnuti i posvetiti se onima koji grafičke kartice trebaju za nešto drugo osim rudarenja kriptovaluta.

Zahvaljujući toj činjenici, Nvidia GeForce RTX 3060 i AMD Radeon RX 6700 X bilježe najbolje rezultate, a i cijene su im pale za gotovo 50 posto kroz samo mjesec dana od svibnja do lipnja. Istovremeno, grafičke kartice najviše kvalitete, kao RTX 3080 i RX 6800 XT, nisu previše promijenile cijenu.

Situacija se poboljšava i na području Sjedinjenih Američkih Država, gdje cijene polako, ali sigurno dolaze do razina kakve su vidljive u Europi. Konkretnije, tamo su cijene u prosjeku pale za 20 posto, a po pitanju onih grafičkih kartica najviše kvalitete, pale su za 32 posto.

Naravno, sve to se ponovno može promijeniti u suprotnom smjeru ukoliko kriptovalute dožive oporavak u odnosu na katastrofičan pad koji se zbio kroz svibanj i lipanj. Ako dođe do tog pozitivnog pomaka, grafičke kartice ponovno će biti tražene pa svi zainteresirani bolje da ih kupe što prije jer bi mogli ostati bez njih u situaciji kad ponovno krene “pomama” za moćnim “alatom” za brže i bolje rudarenje, odnosno, bogaćenje.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search