skip to Main Content
DCMS objavljuje savjete o Brexitu
Dcms-objavljuje-savjete-o-brexitu

Autor

Odjel za digital, kulturu, medije i sport objavio je detalje o tome kako će se promijeniti pravila za emitere i pružatelje usluga video na zahtjev nakon prijelaznog razdoblja Brexita.

Publikacija je stigla uoči izjave premijera Borisa Johnsona u kojoj se UK upozorava da se pripremi za Brexit ‘bez dogovora’

Od 1. januara 2021, Direktiva o audiovizuelnim medijskim uslugama (AVMSD) i načelo zemlje porijekla više neće biti primjenjuju se na usluge pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kraljevstva koje se emitiraju u EU.

Međutim, i dalje će se primjenjivati ​​okvir Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji (ECTT). To znači da 20 zemlje EU koje su se prijavile za ECTT moraju dopustiti slobodu prijem na usluge pod jurisdikcijom UK. UK takođe mora dozvoliti slobodu prijema za usluge koje potiču iz svih zemalja koje su potpisnice ECTT-a.

Međutim, usluge koje dolaze iz zemalja koje nisu potpisale i ratificirale ECTT trebat će licencu Ofcoma da bi se i dalje dobivale u Velikoj Britaniji. U pitanju su Belgija, Danska, Grčka, Irska, Luksemburg, Holandija i Švedska.

Kanali emitirani iz Irske, uključujući TG4, RTÉ1 i RTÉ2, i dalje će se emitirati u skladu s obvezama sporazuma Velikog petka.

ECTT ne predviđa slobodu prijema za usluge video na zahtjev, koje će morati biti u skladu s pravilima o nadležnosti AVMSD-a.

Radovi porijeklom iz Velike Britanije i dalje će se klasifikovati kao Evropski radovi od 1. januara 2021.

Srodno

Vezani članci

rt-de-ponovo-na-satelitu-eutelsat-16e

RT DE ponovo na satelitu Eutelsat 16E

Nakon kratke pauze, ruski informativni kanal RT DE (RT auf Deutsch)opet je dostupan na satelitu Eutelsat 16A(16E).Kanal emituje na  originalnim...

Back To Top
×Close search
Search