Gubitak Arena sportova u 2022. 106,7 miliona eura, troškove snosi Telekom Srbija

Troškovi kompanije “Arena sports cahnells d.o.o.” u 2022. godini bili su čak 80 odsto veći od prihoda, a ukupni negativan bilans rada te kompanije – sportskih kanala u vlasništvu srpskog “Telekoma” – iznosi 106,7 miliona evra, piše specijalizovani medijski portal “Media daily”.

Kako se navodi u analizi, koja se oslanja na podatke poslovanja predstavljene u analizi kompanije „Dun & Bradstreet“, „Arena“ je, najpre, i u 2022. godini ostvarila veći prihod nego godinu ranije, ali su troškovi bili drastično veći.

Tako je negativna dobit za prošlu godinu iznosila tačno 106.765.427 evra, odnosno 80 odsto više nego što su iznosili prihodi. Akumulirani gubitak za dve godine tako iznosi 147,3 miliona evra. Kompletnu analizu poslovanja „Arene“ u ovom periodu možete pogledati OVDE.

Poslovanje „Arene“, nažalost, tiče se i građana Srbije. S obzirom da je ova kompanije u vlasništvu „Telekom Srbija“, majka-firma će morati da pokrije navedene gubitke, a deoničari „Telekoma“ su, većinski – građani Srbije. Zato je gubitak „Arene“ istovremeno i gubitak za građane Srbije.

Telekom Srbija otkupila je 2021. godine prava za televizijski prenos fudbalske Premijer lige Engleske na kanalu Arena sport za 100 miliona evra po sezoni, u narednih šest godina, što je gotovo deset puta više nego što je ta prava ranije plaćao Sport Klub. Ukupna cijena ovog paketa iznosila je 600 miliona eura.

Ovaj posao, koji uveliko nadilazi komercijalnu logiku, samo je jedan od onih zbog kojih se „Telekom“ našao i pod lupom Evropske komisije, koja ga drugu godinu zaredom navodi u svojim izveštajima o progresu Srbije ka EU, u negativnom kontekstu.

Tako se u jednom od amandmana u posljednjem izveštaju EK izražava zabrinutost zbog mogućeg državnog finansiranja Telekoma, koji toj kompaniji daje nefer prednost i doprinosi pogoršanju situacije u kojoj se nalaze nezavisni mediji.

nova.rs

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top