Skip to content

KPM Kosovo zabranio emitovanje Arenasport kanala na Kosovu

kpm

Nezavisna komisija za medije Kosova (IMC) zatražila je u utorak od kablovskih operatera u zemlji da prestanu da emituju kanale srpske televizijske mreže Arena, navodeći da je utvrdila da su prekršili njene propise i narušili nacionalnu bezbednost zemlje.

To je saopštio predsednik Nezavisne komisije za medije Jeton Mehmeti tokom sastanka komisije u utorak u Prištini.

“Odluka Izvršnog ureda je – nakon pronalaska dokaza o ovim video porukama koje je Arena prenosila preko distributivnih operatera koji imaju licencu KPM – da odmah obustave prenos Areninih kanala, jer je takva poruka u suprotnosti sa IPC propisom jer narušava nacionalni interes i opštu sigurnost”, rekao je Mehmeti.

KPM je primio žalbe gledalaca da sportski kanali Arene emituju poruke pre i posle fudbalskih utakmica u znak podrške trojici srpskih napadača ubijenih tokom napada na Kosovsku policiju u selu Banjské u Zvečanu na severu zemlje 24. septembra. gdje je ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku.

Arena ima 10 sportskih kanala i u vlasništvu je srpskog državnog operatera Telekom Srbija. Na Kosovu se njegovi kanali emituju na kablovskim platformama, kao što su Artmotion, Ipko, Kujtesa, Telkos i MTS.

Srbija je negirala optužbe Kosova da je umiješana u ovaj napad, koji su kosovske vlasti okarakterizirale kao teroristički napad.

„Iz monitoringa Izvršnog ureda 1. oktobra 2023. godine proizilazi da su kanali Arene emitovali sadržaje koji su u suprotnosti sa uredbom KPM-a. Tačnije, radi se o prenošenju video poruka koje dolaze iz Srbije sa sadržajem koji veliča teroristički napad na severu zemlje, a pre svega sadrže i preteće poruke za građane Republike Kosovo“, rekao je Mehmeti.

Arena emituje elitne fudbalske lige, poput Premijer lige Engleske i Serije A Italije, koje operateri na Kosovu nisu mogli da obezbede direktno iz ovih zemalja, već preko njih.

Premijer liga i Serija A su dve najgledanije fudbalske lige na Kosovu.

Pored Arene, Premijer liga se emituje i na Kosovu preko albanskog kablovskog operatera Digitalb.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept