KPM Kosovo zabranio emitovanje Arenasport kanala na Kosovu

0

Nezavisna komisija za medije Kosova (IMC) zatražila je u utorak od kablovskih operatera u zemlji da prestanu da emituju kanale srpske televizijske mreže Arena, navodeći da je utvrdila da su prekršili njene propise i narušili nacionalnu bezbednost zemlje.

To je saopštio predsednik Nezavisne komisije za medije Jeton Mehmeti tokom sastanka komisije u utorak u Prištini.“Odluka Izvršnog ureda je – nakon pronalaska dokaza o ovim video porukama koje je Arena prenosila preko distributivnih operatera koji imaju licencu KPM – da odmah obustave prenos Areninih kanala, jer je takva poruka u suprotnosti sa IPC propisom jer narušava nacionalni interes i opštu sigurnost”, rekao je Mehmeti.

KPM je primio žalbe gledalaca da sportski kanali Arene emituju poruke pre i posle fudbalskih utakmica u znak podrške trojici srpskih napadača ubijenih tokom napada na Kosovsku policiju u selu Banjské u Zvečanu na severu zemlje 24. septembra. gdje je ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku.

Arena ima 10 sportskih kanala i u vlasništvu je srpskog državnog operatera Telekom Srbija. Na Kosovu se njegovi kanali emituju na kablovskim platformama, kao što su Artmotion, Ipko, Kujtesa, Telkos i MTS.

Srbija je negirala optužbe Kosova da je umiješana u ovaj napad, koji su kosovske vlasti okarakterizirale kao teroristički napad.

„Iz monitoringa Izvršnog ureda 1. oktobra 2023. godine proizilazi da su kanali Arene emitovali sadržaje koji su u suprotnosti sa uredbom KPM-a. Tačnije, radi se o prenošenju video poruka koje dolaze iz Srbije sa sadržajem koji veliča teroristički napad na severu zemlje, a pre svega sadrže i preteće poruke za građane Republike Kosovo“, rekao je Mehmeti.

Arena emituje elitne fudbalske lige, poput Premijer lige Engleske i Serije A Italije, koje operateri na Kosovu nisu mogli da obezbede direktno iz ovih zemalja, već preko njih.

Premijer liga i Serija A su dve najgledanije fudbalske lige na Kosovu.

Pored Arene, Premijer liga se emituje i na Kosovu preko albanskog kablovskog operatera Digitalb.