skip to Main Content
Ruska Duma usvojila je prvu fazu kontroverznog zakona o praćenju kablovske televizije

Ruski parlament, Duma, usvojio je prvo čitanje kontroverznog zakona koji bi državnom regulatoru Roskomnadzoru pružio neviđena sredstva za kontrolu izlaza kablovskih TV kanala koji se emituju u zemlji.

Nacrtom zakona, koji su sponzorirali poslanici vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, predviđeno je da kablovski operatori prisiljavaju da instaliraju opremu u svoje mreže kako bi regulator mogao da nadgleda izlaz kanala koji se vode na njima.

U dokumentu se navodi statistika da se 60% kanala distribuira isključivo na kablovskim mrežama i da država trenutno nema mogućnosti da ih kontrolira, za razliku od kanala koji se emitiraju zemaljski.

U kontekstu strogo kontroliranog ruskog medijskog tržišta, kontroverza se fokusirala na potencijalne troškove koje bi ta mjera mogla nametnuti mrežnim operaterima, uprkos uvjeravanjima sponzora zakona da će troškove snositi državna tijela.

Industrijski analitičari i sami operatori izrazili su zabrinutost da bi mjere značile da bi operatori u stvari imali značajne dodatne troškove i ustvrdili su da su mjere nepotrebne.

Iako se očekuje da će veći igrači moći podnijeti teret, mjera bi mogla rezultirati izbacivanjem manjih igrača iz poslovanja.

25

Vezani članci

Back To Top
Search