United Media iz protesta neće emitovati politički marketing u svojim medijima

Grupacija United Media obavijestila je javnost da je donijeta odluka da svi mediji u njenom sastavu, uključujući N1, Novu S i Danas, neće objavljivati ​​političko oglašavanje tijekom predstojeće izborne kampanje u Srbiji.

“U predizbornom periodu u Srbiji mediji u okviru United Media izvještavat će kao i do sada, profesionalno i uz poštovanje najviših novinarskih standarda.” Ostat će privrženi iznošenju različitih mišljenja, kulturi dijaloga i mogućnosti da svaka stranka koja sudjeluje na izborima iznese svoj program i stav”, navodi se u priopćenju UM-a.

Odluka o neemitovanju političkog marketinga je, kako navode, vid prosvjeda United Media zbog općeg stanja na srpskoj medijskoj sceni i ugroženosti njezinih novinara i urednika koji su svakodnevne mete napada dužnosnika vladajuće stranke. koalicijski i prorežimski mediji.

“Mediji unutar United Media Grupe ne žele da prikazuju predizborne reklame predstavnika vladajućih opcija u Srbiji.” “Kako bismo izbjegli potencijalne optužbe za diskriminaciju u predizbornom programu, nećemo emitirati politički marketing niti jedne političke opcije”, ističu.

Proteklih godina medijski novinari unutar United Media grupe kontinuirano su etiketirani i napadani od strane provladinih medija, najviših državnih dužnosnika, provladinih udruga građana i nominalno neovisnih regulatora.

Nazivali su ih “tvornicama laži”, “silovateljima”, “propagandom”, “kvazinovinarskim, kvazipolitičkim i kvazidemokratskim pošastima”, “fašističkim i tajkunskim medijima”, “prokurtijevskim medijima”, navodi se u priopćenju. .

“Optužuju ih da kritičkim izvještavanjem o događajima u Srbiji generiraju nasilje u srbijanskom društvu, pljačkaju i ubijaju državu, potiču građanski rat i propagiraju mržnju, stvaraju bolesnu atmosferu. Napadnuti su fizički i verbalno, uhićeni ili im je prijećeno uhićenjem. Prijetili su im da će im prisloniti pištolj na čelo, da će ih ubijati kao štakore, vješati, spaljivati, nabijati na kolac, da će završiti kao novinar Charlie Hebdoa, čije je tragično ubojstvo šokiralo svijet”, navodi UM.

Dodaje se da su najveći državni gospodarski subjekti istaknuli da je cilj njihovih poteza “stati na kraj poslovanju United Media u Srbiji”. Na zahtjev da se u propisanom roku, u poštenoj i transparentnoj proceduri, odluči o urednom zahtjevu za izdavanje nacionalne dozvole, nadležni su javno poručili: “to neće biti moguće”, podsjeća se.

“Ove bezobzirne akcije koje ugrožavaju sigurnost naših zaposlenika prešutno su ili eksplicitno odobrene od strane predstavnika vlasti i nadležnih institucija, koji su ostali nijemi na zahtjeve za postupanje u skladu sa svojim dužnostima.” Srbija je, dakle, na svim relevantnim listama medijskih sloboda među posljednjim zemljama u Europi”, ističu u UM.

Svi mediji u obitelji United Media, dodaje se, inzistiraju na neovisnom, profesionalnom i točnom izvještavanju, u skladu s najboljim međunarodnim standardima.

“Posebno će nam biti važno da predstavnici vlasti, nakon dugogodišnjeg bojkota naših medija, stanu pred naše novinare u ovoj predizbornoj kampanji i omoguće građanima Srbije da se prisjete kako to izgleda kada im se postavljaju pitanja na koja nema unaprijed pripremljenog odgovora”, zaključuje se u priopćenju.

United Media je vodeća medijska grupacija u jugoistočnoj Europi koja predstavlja 55 televizijskih kanala u osam zemalja, uz veliki broj portala, tiskanih medija, radijskih postaja i drugih medijskih aktivnosti.

U Srbiji United Media upravlja medijima N1, Nova i Danas.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top