United Media tužila Telekom Srbija

0

United Media, koja je deo United grupe, podnela je tužbe protiv Telekoma Srbija zbog poslovanja sa nelegalno izdatim licencama za kanale.

U saopštenju N1 , koji je takođe deo United grupe, navodi se da je „United Media nadležnim državnim organima podnela odgovarajuće pravne lekove kako bi osporila nezakonito izdate dozvole za emitovanje programa medijima u vlasništvu državne kompanije Telekom. Srbija,Dodaje se „nakon što je (regulator) REM početkom oktobra omogućio kanalima Balkan Sport u vlasništvu Telekoma da emituju, United Media je u saradnji sa domaćim emiterima podnela tužbu Upravnom sudu, tražeći od REM-a da postupi u okviru svojih nadležnosti, kao i izvještaje nadležnom javnom tužilaštvu za razmatranje ovih očiglednih povreda zakona”.

N1 navodi da United Media traži oduzimanje “svih dozvola za emitovanje kanala izdatih mimo zakona”.

Prema važećim odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, propisano je da država ne može direktno ili indirektno osnivati ​​medije, niti da kompanije u njenom indirektnom vlasništvu (uključujući i Telekom Srbija) budu izdavači i nosioci medija. REM dozvola.

„Davanje licenci mimo zakona ide u prilog državnim medijima, koji raspolažu značajnim javnim sredstvima i privilegovanim položajem, odnosno ne postoje isti uslovi za sve učesnike na tržištu, što pokazuje i svakodnevno zagovaranje poslovanja Telekoma Srbije od strane najvišim državnim zvaničnicima i omogućavajući svojim medijima da rade sa ogromnim gubicima. To ugrožava medijsko tržište, medijski pluralizam i osnovne postulate slobode izražavanja, što je u suprotnosti sa strateškim opredjeljenjem države”.

United Media se nada da će “nadležni organi djelovati u okviru svojih dužnosti kako bi spriječili dalje kršenje zakona”.

“Skeptični smo s obzirom na dosadašnju praksu ali i namjeru da se ova situacija naknadno legalizuje novim zakonima i omogući državno vlasništvo nad medijima. Napominjemo da je, kršeći izričite zakonske odredbe, REM do sada dodelio preko 20 dozvola emiterima u vlasništvu Telekoma Srbije (kao što su Euronews, Bloomberg, Arena Sport, Superstar, Agro TV itd.).

Dodaje se da je, „nakon mnogo kritika javnosti, drugih učesnika na tržištu, čak i međunarodnih aktera na ovu praksu, Vlada Srbije odlučila da formalizuje nelegalno medijsko poslovanje Telekoma kroz izmene dva zakona i da ponovo uspostavi direktno prisustvo države u medijskom sektoru.

“Ukoliko budu usvojeni, ovi zakoni će omogućiti da se medijska moć koncentriše u rukama jedne kompanije, što će još više pogoršati medijski mrak. Zato ovo nije samo pravna bitka, već je vidimo kao sinonim za veću bitku – bitku za slobodu medija i pravo građana na različite informacije”.