Digitalizacija u BiH: Start Multipleksa C ponovo prolongiran

Nakon sprovedenog Javnog poziva, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) dodjelila je Dozvolu za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini – MULTIPLEKS C, pravnom licu “MULTIPLEX SERVICE BH” d.o.o. Sarajevo.

Dozvola je stupila na snagu 01.11.2019. godine a vlasnik dozvole je bio u obavezi da za 100 dana izradi mrežu i počne sa emitovanjem. Iako je bio obavezan emitovanje sa Multipleksa C nakon 100 dana nije počelo.21.10.2020. godine na upit novinara portala Centralna.net sa pitanjem zašto vlasnik dozvole nije izradio mrežu i počeo emitovanje oglasila se Regulatorna agencija za komunikacije BiH sa svojim odgovorom na ovo pitanje:

U skladu sa Pravilom 90/2018 i uslovima Dozvole „MULTIPLEX SERVICE BH“ d.o.o. Sarajevo dužan je prije početka rada sačiniti i dostaviti Agenciji komercijalne uslove poslovanja, opis i cjenovnik usluga, te za svaku planiranu emisionu lokaciju odgovarajuću dozvolu. Ovi postupci su u toku, s obzirom da je usljed proglašene vanredne situacije/stanja prirodne ili druge nesreće uzrokovane pandemijom korona virusa u Bosni i Hercegovini, rok za početak pružanja usluga putem Multipleksa C je prolongiran za zadnji kvartal ove godine. O svim daljim aktivnostima javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Iako su iz RAK-a najavili početak emitovanja sa Multipleksa C u zadnjem kvartalu 2020. godine to se ipak nije dogodilo. I ovom prilikom RAK je izdao saopćenje vezano za početak emitovanja sa Multipleksa C:

U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo Vas da su usljed trenutne epidemiološke situacije sve planirane aktivnosti u vezi sa početkom rada i emitovanjem putem Multipleksa C (MUX C) prolongirane, te će o svim daljim aktivnostima javnost biti blagovremeno obaviještena.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles