DVB-I prvo emitovanje u Španiji

0

Prvi DVB-I testovi odvijaju se u Španiji zahvaljujući najnovijem primjeru dugogodišnje saradnje između javnog emitera RTVE i Politehničkog univerziteta u Madridu (UPM).

Pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg RTVE-a u UPM-u, događaj uživo krajem aprila prikazao je prvi pilot RTVE kanala isporučenih korištenjem DVB-I povezanih s digitalnim zemaljskim televizijskim (DTT) emitiranjem. Događaj je uključivao demonstraciju postupka podešavanja kanala.Ostale kompanije koje su doprinijele inicijativi uključivale su Cellnex Telecom, Dolby, Sapec i Televés Corporation, a sve su u savjetodavnom odboru predsjedavajućeg RTVE-a u UPM-u. Prijemnike za testove isporučio je Vestel, koji je obezbijedio razvojni softver sa novom podrškom za DVB-I koji radi na trenutnom asortimanu njihovih proizvodnih TV prijemnika.
Pilot je također koristio DVB-I referentnu aplikaciju za generiranje servisnih lista.

Za događaj, UPM inženjeri su kreirali prilagođeni DTT multipleks i emitovao ga u lokalnom području na privremenom kanalu. Multipleks je uključivao vezu na listu DVB-I usluga u tabelama sa informacijama o DTT servisu, a kanali su automatski bili dostupni korisniku pritiskom na dugme EPG na daljinskom upravljaču. Vjeruje se da je ovo prvi put da je lista DVB-I usluga signalizirana putem etera na ovaj način.

Proba je izgrađena oko teniskog turnira Mutua Madrid Open, koji se emitovao na tdp HD kanalu kao jedan feed. Zahvaljujući DVB-I, korisnici su bili u mogućnosti da odaberu pokrivenost bilo kojeg od sedam teniskih terena putem dodatnih kanala, omogućavajući odabir bilo kojeg meča bez upotrebe aplikacije. Korisniku je prikazano 11 kanala (četiri DTT plus sedam isporučenih putem interneta) kroz koje se može kretati.

Pilot je istaknuo druge moguće upotrebe koje DVB-I može omogućiti, uključujući povezivanje kanala s DTT emisijama s personaliziranim sadržajem, tematskim sadržajem (na primjer eGaming za tdp kanal) ili sadržajem s drugim poboljšanim funkcijama kao što su UHD, virtualna stvarnost ili multiview.