skip to Main Content
EBU izražava zabrinutost zbog prijetnji izraelskom javnom servisu

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopćila je da je zabrinuta zbog novih prijetnji nezavisnosti i održivosti izraelskog javnog emitera KAN.

U saopštenju se dodaje da je prošlog mjeseca ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao da “nema mjesta za javnu radiodifuziju u Državi Izrael”.

Vlada je nakon toga zaprijetila da će povući sredstva sa javnog emitera. što bi efektivno zatvorilo KAN i njegovu radnju s vijestima s potencijalom za značajan gubitak radnih mjesta.

Proteklih dana je otkrio planove za uklanjanje KAN-ove sposobnosti da zarađuje komercijalne prihode – što će dovesti do smanjenja prihoda od 13% – i za prijenos tri (skoro polovina) najpopularnijih radio stanica emitera komercijalnim vlasnicima.

U eskalaciji trenutne krize, ministar komunikacija je sada pisao odboru i generalnom direktoru KAN-a da dovede u pitanje njihovo izvještavanje o vladinim reformama pravosuđa i protestima protiv njih.

Komentirajući situaciju, EBU DG Noel Curran je rekao: „Nepristrasne vijesti i informacije su od ključne važnosti za funkcioniranje zdrave demokracije.

„Pozivamo izraelsku vladu da zaštiti nezavisnost našeg člana KAN-a i osigura da mu je dozvoljeno da radi na održiv način, uz stabilno, adekvatno, pošteno i transparentno finansiranje.

131

Vezani članci

Back To Top
Search