Evropski emiteri potpisuju Memorandum o razumijevanju za 5G emitovanje

0

Vodeći evropski emiteri potpisali su Memorandum o razumijevanju uoči Svjetske radio konferencije 2023. o saradnji na zajedničkim aktivnostima u vezi 5G emitovanja u Evropi.

Cilj emitera ¬– iz Francuske (France Télévisions), Italije (RAI), Njemačke (SWR, BR), Holandije (NPO), Irske (RTÉ) i Austrije (ORF/ORS) – je da sarađuju na aktivnostima za dalje definišu usluge emitovanja i mogućnosti zajedno sa validacijom njihovih poslovnih modela. Brojne zajednički razvijene 5G Broadcast aplikacije i slučajevi komercijalne upotrebe bit će predstavljeni oko UEFA Lige prvaka i Ljetnih olimpijskih igara 2024. u Parizu. Ovaj rad će omogućiti emiterima da precizno procijene izvodljivost usvajanja i uvođenja novog standarda prenosa u narednih nekoliko godina.Prema riječima Michaela Wagenhofera, MD ORS Grupe, „cilj je omogućiti evropski 5G ekosistem za javne medije, kulturne operatere, kreativce i dobavljače audiovizuelnog sadržaja, da dođu do mobilnih uređaja putem direktnog prijema i da 5G emitovanje bude spremno za tržište. Sa ovim razvojem koji je otporan na budućnost, novi slučajevi upotrebe i poslovni modeli kao što su sistemi za zabavu u automobilu, hitne usluge upozorenja i informacije ili za metaverzum takođe će biti mogući”.

Emiteri napominju da tehnologija omogućava lak i demokratski važan pristup audiovizuelnom sadržaju. Također omogućava mrežnim operaterima i provajderima medijskog sadržaja da dostave sadržaj i podatke velikom broju potrošača na način otporan na krize – na primjer tokom događaja uživo – bez utjecaja na mobilnu mrežu 5G. Usluge zasnovane na 5G emitovanju dopunit će postojeće DTT implementacije i unaprijediti zemaljske mreže za budućnost vođenu IP-om.

Osnova za emitovanje bez smetnji je UHF frekventni spektar između 470 MHz i 694 MHz, koji je dokazan širom Evrope i koji se pored emitovanja koristi isključivo za live produkcije od strane kulturnih institucija koristeći tehnologiju bežične produkcije.

www.broadbandtvnews.com