Forto najavljuje nešto što se već desilo: Proces digitalizacije kroz neinformisanost ministra

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto proteklog vikenda je govorio o važnosti procesa digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH, ali je nažalost iznio nepotpune i netačne informacije. Kratko rečeno, Forto je najavio ono što se već dogodilo i najavio procese koji su zapravo pri samom kraju.

Forto je izjavio da je njegovo ministarstvo zaduženo za koordinaciju javnih emitera koji, kako je izjavio, moraju potpisati jedinstvenu specifikaciju opreme koja je potrebna da se nabavi, kako bi se proveo tender za njenu nabavku. Očekuje da se to dogodi ove godine.

“Javnost nije dovoljno informirana zašto je to uopće bitno. Radio i televizijske frekvencije imaju svoj kapacitet. Analogni signal potpuno popunjava taj kapacitet, a digitalizacijom ostvarujemo široki prostor za nove kanale, bolju komunikaciju i digitalizaciju te bolji protok informacija”, izjavio je.

Zatim je najavio ono što se već dogodilo.

“Ovo ministarstvo je zaduženo za koordinaciju javnih emitera koji moraju potpisati jedinstvenu specifikaciju opreme koja je potrebna da se nabavi, da se sprovede tender i da se dodijeli emiterima ta oprema. Ja očekujem da će se to dogoditi ove godine, nakon višegodišnjeg kašnjenja”, rekao je Forto.

Iako je “frišak” državni ministar, Forto bi trebao znati ili se pravovremeno informisati kod svojih savjetnika, da su sve pripremne radnje za ovaj proces, koje najavljuje, već davno završene.

Tako je jedinstvena specifikacija napravljena i potpisana (potpisali predstavnici BHT-a, FTV-a i RTRS-a) i ostalo je još finaliziranje tendera koji je također raspisan i to 19. jula 2022. godine, a koji je nakratko bio obustavljen zbog potrebe određenih izmjena u skladu sa rješenjem Ureda za razmatranje žalbi.

Ukoliko ne bude dodatnih žalbi, za nekoliko dana, tačnije 15. marta će biti otvorene dostavljene ponude i izabran najpovoljniji ponuđač u prostorijama Fortinog ministarstva.

Nakon toga slijedi period za žalbe i pregled dokumentacije, a optimalan termin početka implementacije bi mogao biti sredinom 2022. godine što znači da bi, u najboljem slučaju, sredinom 2024. godine Bosna i Hercegovina trebala preći na digitalni sistem.

Ipak, postoji opcija da sve ponovo bude prolongirano ukoliko baš danas, u posljednji čas, stigne žalba nekog od ponuđača koji su preuzeli tendersku dokumentaciju.

Direktor prijenosa i emitovanja (EPP) BHT-a Mensur Petrović, jedan od potpisnika jedinstvene specifikacije, potvrdio je za Klix.ba da je specifikacija potpisana i da je tender u toku odnosno pri kraju.

“Specifikacija je urađena i mi sada očekujemo otvaranje ponuda 15. marta 2023. ako ne bude žalbi u zgradi Ministarstva prometa i komunikacija BiH. Kada se otvore ponude, bira se najpovoljniji ponuđač. Kada se odabere, ako ne bude žalbi, slijedi implementacija opreme koja se sada nabavlja u roku od godinu dana, ukoliko vremenski uslovi dozvole s obzirom da će se montaže vršiti i na nadmorskim visinama od 2.000 metara”, objasnio je Petrović.

Treba istaći da je 25. januara ove godine donesena odluka o izmjeni Tenderske dokumentacije za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitovanje za projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH.

U obrazloženju za izmjene tenderske dokumentacije je navedeno da je postupajući u skladu sa rješenjem Ureda za razmatranje žalbi od 21.12.2022. godine kojim se usvajaju žalbe potencijalnih ponuđača “Bosnien Business Systems” Sarajevo i “Energo TSO” Sarajevo i nalaže se ugovornom organu da “u ponovljenom postupku u skladu sa svim ocjenama ovog organa po žalbenim navodima izmijeni tendersku dokumentaciju odnosno na osnovu svega donese pravilnu i na zakonu osnovanu odluku”.

Odgovarajuća izmjena u Tenderskoj dokumentaciji za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekat digitalizacije Javnih RTV Servisa u BiH od 22.6.2022. godine je tada izvršena čime je nastavljen daljnji postupak javne nabavke.

Ovo je potpisao Nedžad Branković koji je u to vrijeme privremeno vodio ovo državno ministarstvo nakon što je pred kraj mandata ostavku podnio Vojin Mitrović.

Sada je, dakle, na potezu ministar Edin Forto čije ministarstvo treba finalizirati tender, odabrati kompaniju koja će vršiti proces digitalizacije i privesti cijeli proces kraju da bi građani BiH ušli u eru digitalnog signala i osjetili brojne benefite digitalizacije te bili u korak sa susjedstvom i ostatkom Evrope.

klix.ba/FENA

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top