skip to Main Content
Hrvatska: 715 izvještaja o ometanjima iz Italije
Hrvatski regulator Hakom poslao je talijanskoj administraciji 715 novih izvještaja nakon ovogodišnjih mjeseci akcije za mjerenje talijanskih poremećaja koji uzrokuju probleme s hrvatskim radio i TV prijemom. U proteklih 11 godina talijanske vlasti primile su preko 7.000. izvješća o smetnjama sa zahtjevom za njihovo uklanjanje. Slučaj je takođe prijavljen Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) .
Isključenje mnogih talijanskih odašiljača za ometanje u 2017. godini značajno je doprinijelo rješavanju većine televizijskih smetnji prije nekoliko decenija. Prihvat hrvatskih kanala u digitalnim regijama značajno se poboljšao: D5 (Istarska županija, Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija). Nažalost, rad talijanskih odašiljača na hrvatskim frekvencijama nije u potpunosti riješen.

Daljnji poremećaji u hrvatskim TV mrežama mogu proširiti nove mobilne mreže u frekvencijskom opsegu od 700 MHz, što može usporiti razvoj širokopojasnog pristupa Internetu u Republici Hrvatskoj.

Što se tiče problema talijanskih smetnji u hrvatskim radio programima, on je još uvijek velik i to potvrđuju rezultati mjerenja. Dodatni izazov, s obzirom na dugogodišnje negativno iskustvo s radio smetnjama, jest činjenica da Hakom već nekoliko godina promatra međunarodno nekompatibilni rad određenog broja talijanskih digitalnih radio predajnika (T-DAB) u opsegu III (VHF). Mnogi talijanski DAB predajnici rade protiv plana emitiranja u Ženevi 2006. godine, kao ITU je obaviješten zajedno sa izvještajima koji su poslati talijanskoj administraciji.

Izvor: Hakom.hr
14

Vezani članci

Back To Top
Search