skip to Main Content
Hrvatska: 715 izvještaja o ometanjima iz Italije
Hrvatski regulator Hakom poslao je talijanskoj administraciji 715 novih izvještaja nakon ovogodišnjih mjeseci akcije za mjerenje talijanskih poremećaja koji uzrokuju probleme s hrvatskim radio i TV prijemom. U proteklih 11 godina talijanske vlasti primile su preko 7.000. izvješća o smetnjama sa zahtjevom za njihovo uklanjanje. Slučaj je takođe prijavljen Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) .
Isključenje mnogih talijanskih odašiljača za ometanje u 2017. godini značajno je doprinijelo rješavanju većine televizijskih smetnji prije nekoliko decenija. Prihvat hrvatskih kanala u digitalnim regijama značajno se poboljšao: D5 (Istarska županija, Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija). Nažalost, rad talijanskih odašiljača na hrvatskim frekvencijama nije u potpunosti riješen.

Daljnji poremećaji u hrvatskim TV mrežama mogu proširiti nove mobilne mreže u frekvencijskom opsegu od 700 MHz, što može usporiti razvoj širokopojasnog pristupa Internetu u Republici Hrvatskoj.

Što se tiče problema talijanskih smetnji u hrvatskim radio programima, on je još uvijek velik i to potvrđuju rezultati mjerenja. Dodatni izazov, s obzirom na dugogodišnje negativno iskustvo s radio smetnjama, jest činjenica da Hakom već nekoliko godina promatra međunarodno nekompatibilni rad određenog broja talijanskih digitalnih radio predajnika (T-DAB) u opsegu III (VHF). Mnogi talijanski DAB predajnici rade protiv plana emitiranja u Ženevi 2006. godine, kao ITU je obaviješten zajedno sa izvještajima koji su poslati talijanskoj administraciji.

Izvor: Hakom.hr
68

Vezani članci

DVB-I prvo emitovanje u Španiji

DVB-I prvo emitovanje u Španiji

Prvi DVB-I testovi odvijaju se u Španiji zahvaljujući najnovijem primjeru dugogodišnje saradnje između javnog emitera RTVE i Politehničkog univerziteta u...

Novi sportski kanal za Češku

Novi sportski kanal za Češku

Češki regulator RRTV dao je praškoj kompaniji Perinvest licencu na 12 godina za upravljanje novim sportskim kanalom. Poznat kao A11...

Back To Top
Search