IBC 2023: Nemački DVB-I pilot pokreće drugu fazu

0

Njemački DVB-I projekat ući će u svoju drugu fazu na IBC 2023 u Amsterdamu.

Fokus je na otvorenim pitanjima i zahtjevima za uspostavljanje osnove za puštanje na tržište DVB-I u Njemačkoj. Ključne tačke ove faze su:  • Definicija tehničko-organizacijske instance za centralno pružanje liste usluga u Njemačkoj.
  • Implementacija preporuke za javnu vrijednost njemačkih medijskih vlasti, kao i lokalizacija na strani servera zasnovana na poštanskim brojevima područja distribucije.
  • Širenje DRM-a i usluga pretplate na poslovne modele za komercijalne TV emitere.
  • Implementacija adresabilnih TV tehnologija za reprodukciju pojedinačnih sadržaja putem striminga.
  • Razvoj strategija za DVB-I klijente kao aplikacije za pametne televizore, set-top boxove, streaming stickove i mobilne uređaje.
  • Evaluacija novih slučajeva upotrebe za playliste, pop-up kanale, duboke veze u medijskoj biblioteci u vodičima za sadržaj.
  • Istraživanje mogućih koncepata za mjerenje dosega i personalizaciju.

Prema projektnim partnerima, faza 2 je stvaranje stabilnog scenarija testiranja za proizvođače uređaja i softverske kompanije kao zajednički tehnički osnovni profil, omogućavajući proizvođačima da testiraju razvoj svojih proizvoda u realnom okruženju i da pomognu u oblikovanju zrelosti tržišta. Paralelno sa tim, biće razvijena mapa puta za lansiranje na tržište.

Širok spektar tržišnih igrača iz medijske industrije – uključujući emitere, proizvođače opreme, dobavljače softvera i istraživačke institucije – pokrenuli su njemački DVB-I Pilot prošle godine. U fazi 1 , koja je trajala od septembra 2022. do marta 2023. godine, realizovana je sveobuhvatna provjera koncepta. Revolucionarni rezultat projekta bit će prepoznat IBC Special Award 2023 za inovacije 17. septembra 2023. u IBC-u.

“Različiti dionici u Njemačkoj odlučili su se za ovaj ambiciozni pilot projekat testiranja DVB-I kao potencijalnog rješenja i pripreme za budući prelazak na distribuciju TV kanala isključivo na internetu. Ne samo zahvaljujući njemačkom DVB-I pilotu, DVB-I standard je napravio ogroman napredak posljednjih mjeseci, stvarajući priliku za otvoreno i horizontalno TV tržište kao dio digitalne transformacije,” rekao je Fergal Ringrose, predsjednik žirija IBC Innovation Awards 2023.

Remo Vogel (rbb), projektni menadžer njemačkog DVB-I Pilota, dodao je: „Izuzetno pozitivni rezultati faze 1, konstruktivna saradnja u pilotu i ne manje važno čast da dobijemo specijalnu nagradu IBC 2023 za inovacije motiviraju nas za zadaci koji su pred nama. Tržišna spremnost DVB-I je napravila ogroman napredak u proteklih nekoliko mjeseci i naša pilot inicijativa je u tome mogla puno doprinijeti. Saradnja sa drugim evropskim partnerima nam je veoma važna. Zajedno s talijanskim pilot projektom koji vodi Mediaset, definiramo zajednički profil za usklađivanje zahtjeva za proizvođače opreme.”

Na IBC 2023, njemački DVB-I Pilot će biti partner na EBU štandu 10.D21 u hali 10 i na štandu DVB projekta 1.B73. Na štandu EBU-a, Bayerische Medien Technik (bmt), WDR i ZDF će demonstrirati dinamičko generiranje popisa usluga u skladu s preporukom za javnu vrijednost njemačkih medijskih vlasti, lokalizaciju odabranih područja pokrivenosti na strani servera i nove ponude kao što su playliste, box setovi i pop-up kanali. Na DVB štandu će biti prikazane demonstracije DVB-I testiranja širom Evrope, zajedno sa dodatnim detaljima o njemačkom pilotu.