IBC 2023: Nemački DVB-I pilot pokreće drugu fazu

Njemački DVB-I projekat ući će u svoju drugu fazu na IBC 2023 u Amsterdamu.

Fokus je na otvorenim pitanjima i zahtjevima za uspostavljanje osnove za puštanje na tržište DVB-I u Njemačkoj. Ključne tačke ove faze su:

  • Definicija tehničko-organizacijske instance za centralno pružanje liste usluga u Njemačkoj.
  • Implementacija preporuke za javnu vrijednost njemačkih medijskih vlasti, kao i lokalizacija na strani servera zasnovana na poštanskim brojevima područja distribucije.
  • Širenje DRM-a i usluga pretplate na poslovne modele za komercijalne TV emitere.
  • Implementacija adresabilnih TV tehnologija za reprodukciju pojedinačnih sadržaja putem striminga.
  • Razvoj strategija za DVB-I klijente kao aplikacije za pametne televizore, set-top boxove, streaming stickove i mobilne uređaje.
  • Evaluacija novih slučajeva upotrebe za playliste, pop-up kanale, duboke veze u medijskoj biblioteci u vodičima za sadržaj.
  • Istraživanje mogućih koncepata za mjerenje dosega i personalizaciju.

Prema projektnim partnerima, faza 2 je stvaranje stabilnog scenarija testiranja za proizvođače uređaja i softverske kompanije kao zajednički tehnički osnovni profil, omogućavajući proizvođačima da testiraju razvoj svojih proizvoda u realnom okruženju i da pomognu u oblikovanju zrelosti tržišta. Paralelno sa tim, biće razvijena mapa puta za lansiranje na tržište.

Širok spektar tržišnih igrača iz medijske industrije – uključujući emitere, proizvođače opreme, dobavljače softvera i istraživačke institucije – pokrenuli su njemački DVB-I Pilot prošle godine. U fazi 1 , koja je trajala od septembra 2022. do marta 2023. godine, realizovana je sveobuhvatna provjera koncepta. Revolucionarni rezultat projekta bit će prepoznat IBC Special Award 2023 za inovacije 17. septembra 2023. u IBC-u.

“Različiti dionici u Njemačkoj odlučili su se za ovaj ambiciozni pilot projekat testiranja DVB-I kao potencijalnog rješenja i pripreme za budući prelazak na distribuciju TV kanala isključivo na internetu. Ne samo zahvaljujući njemačkom DVB-I pilotu, DVB-I standard je napravio ogroman napredak posljednjih mjeseci, stvarajući priliku za otvoreno i horizontalno TV tržište kao dio digitalne transformacije,” rekao je Fergal Ringrose, predsjednik žirija IBC Innovation Awards 2023.

Remo Vogel (rbb), projektni menadžer njemačkog DVB-I Pilota, dodao je: „Izuzetno pozitivni rezultati faze 1, konstruktivna saradnja u pilotu i ne manje važno čast da dobijemo specijalnu nagradu IBC 2023 za inovacije motiviraju nas za zadaci koji su pred nama. Tržišna spremnost DVB-I je napravila ogroman napredak u proteklih nekoliko mjeseci i naša pilot inicijativa je u tome mogla puno doprinijeti. Saradnja sa drugim evropskim partnerima nam je veoma važna. Zajedno s talijanskim pilot projektom koji vodi Mediaset, definiramo zajednički profil za usklađivanje zahtjeva za proizvođače opreme.”

Na IBC 2023, njemački DVB-I Pilot će biti partner na EBU štandu 10.D21 u hali 10 i na štandu DVB projekta 1.B73. Na štandu EBU-a, Bayerische Medien Technik (bmt), WDR i ZDF će demonstrirati dinamičko generiranje popisa usluga u skladu s preporukom za javnu vrijednost njemačkih medijskih vlasti, lokalizaciju odabranih područja pokrivenosti na strani servera i nove ponude kao što su playliste, box setovi i pop-up kanali. Na DVB štandu će biti prikazane demonstracije DVB-I testiranja širom Evrope, zajedno sa dodatnim detaljima o njemačkom pilotu.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top