Italijanski RAI će prijeći na DVB-T2 do januara 2024

0

Talijanski javni emiter RAI morat će prijeći na DVB-T2 za jedan od svojih nacionalnih multipleksa do 10. siječnja 2024., prema talijanskom ministru poduzetništva i proizvodnje, senatoru Adolfu Ursu.

Dodao je da se drugi RAI multipleksi moraju prebaciti na DVB-T2 u skladu s planom koji će pokrenuti Ministarstvo poduzetništva i proizvodnje u Italiji.Vijest je pozdravila Aeranti-Corallo, talijanska federacija, koja predstavlja oko 600 lokalnih radio i TV postaja diljem zemlje.

Koordinator Aeranti-Corallo Marco Rossignoli izrazio je zadovoljstvo lokalnog TV sektora zbog skorog početka procesa prelaska na drugu generaciju DTT-a ili DVB-T2. Podsjetio je da Aeranti-Corallo već neko vrijeme poziva na ovaj početak jer uz postojeću, zastarjelu DVB-T tehnologiju, lokalni TV nakladnici imaju ograničene kapacitete za prijenos kanala odgovarajuće tehničke kvalitete iu HD-u. Rossignoli očekuje da će početak prijelaza na DVB-T2 u siječnju 2024. ubrzati prodaju televizora i dekodera prikladnih za primanje nove tehnologije.

Posljednje izvješće Auditela iz travnja 2023. pokazuje da u Italiji ima 6 milijuna obitelji bez DVB-T2 kompatibilne televizije.