Japan je donirao predajnike Ukrajini

0

Japan je Ukrajini obezbijedio prenosivu opremu za TV emitovanje. Podsjetimo, glavni TV toranj u Kijevu je uništen tokom ruskog napada u martu 2022. godine. TV kanali se neko vrijeme nisu emitovali, ali su potom nastavljeni sa rezervnih predajnika.

U četvrtak, 9. februara, Ambasador Japana u Ukrajini Kuninori Matsuda predao je predajnike predstavnicima javne televizije i radija Suspilne. Uređaji su isporučeni zahvaljujući Japanskoj agenciji za međunarodnu saradnju (JICA).Japansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da od uništenja TV tornja, ukrajinski javni servis emituje program putem prijenosne opreme. Međutim, ministarstvo kaže da emiteru treba više opreme.

Glavna nacionalna televizijska stanica u Ukrajini je kanal Pershii , koji je kreirala Nacionalna javna teleradiokompanija Ukrajine (NSTU, Suspilne).

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi izjavio je u petak da će uređaji promovirati pošteno i tačno izvještavanje u Ukrajini i ojačati demokratiju u zemlji. Naglasio je da će Japan učestvovati u obnovi Ukrajine, podržavajući stanovništvo zemlje u nacionalnoj krizi.

Izvor: nhk.or.jp

Advertisement