Koji standardi digitalnog zemaljskog emitovanja se koriste u svijetu i gdje

Digitalna televizija ( DTV ) je prijenos televizijskih signala korištenjem digitalnog kodiranja, za razliku od ranije analogne televizijske tehnologije koja je koristila analogne signale . U vrijeme svog razvoja smatran je za inovativan napredak i predstavljao je prvu značajnu evoluciju u televizijskoj tehnologiji od televizije u boji 1950-ih. Moderna digitalna televizija se emituje u televiziji visoke definicije (HDTV) sa većom rezolucijom od analogne televizije. Obično koristi omjer širine i visine ekrana (obično 16:9) za razliku od užeg formata ( 4:3 ) analogne TV. Ekonomičnije koristi oskudan prostor radio spektra ; može emitovati do sedam kanala u istoj širini pojasa kao jedan analogni kanal, i pruža mnoge nove karakteristike koje analogna televizija ne može. Prelazak sa analognog na digitalno emitovanje počeo je oko 2000. godine. U različitim delovima sveta usvojeni su različiti standardi digitalnog televizijskog emitovanja; u nastavku su standardi koji se široko koriste:

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial)
DVB-T (kratica za “Digital Video Broadcasting – Terrestrial”) europski je DVB standard za digitalnu zemaljsku televiziju. Za prijenos komprimiranog signala slike i zvuka koristi se MPEG uz COFDM modulaciju.
DVB-T2 je standard koji predstavlja drugu generaciju sustava digitalne zemaljske televizije te donosi povećanje kapaciteta u odnosu na DVB-T standard (maksimalni kapacitet u DVB-T sustavu iznosi 31.66 Mbit/s, a u DVB-T2 sustavu 50.34 Mbit/s).

Prva mreža DVB-T2 je napravljena u Velikoj Britaniji 2007. godine. Tijekom 2010. i 2011. godine su DVB-T2 odašiljači počeli s radom u Italiji, Švedskoj i Finskoj.

ISDB-T (Integrated Services Digital Broadcasting – Terrestrial)
Digitalno zemaljsko emitovanje integrisanih usluga je japanski standard za bežični prijenos digitalne televizije (zemaljski). Ovaj standard je usvojio Japan, Brazil, Peru, Argentina, Filipini, Maldivi, Čile, Venecuela, Ekvador, Paragvaj, Kostarika, Bolivija, Nikaragva, Urugvaj, Belize, Honduras, Gvatemala, El Salvador, Šri Lanka, Bocvana. ISDB-T propusni opseg ima 6M i 8M, samo Maldivi i Bocvana su koristili propusni opseg od 8M, dok druge zemlje koriste propusni opseg od 6M.

ATSC (Advanced Television Systems Committee) standard
Standardi Komiteta za napredne televizijske sisteme ( ATSC ) su američki skup standarda za prenos digitalne televizije preko zemaljskih, kablovskih i satelitskih mreža. On je u velikoj mjeri zamjena za analogni NTSC standard i, kao i taj standard, najviše se koristi u Sjedinjenim Državama , Meksiku , Kanadi , Južnoj Koreji i Trinidadu i Tobagu . Nekoliko bivših korisnika NTSC-a, poput Japana , nisu koristili ATSC tokom svoje tranzicije digitalne televizije , jer su usvojili druge sisteme kao što je ISDB koji je razvio Japan, iDVB je razvijen u Evropi, na primjer.
Logotip ATSC standarda

ATSC standard je ranih 1990-ih razvila Grand Alliance , konzorcij kompanija za elektroniku i telekomunikacije koji su se okupili da razviju specifikaciju za ono što je sada poznato kao HDTV . Standardom sada upravlja Odbor za napredne televizijske sisteme . Uključuje brojne patentirane elemente, a licenciranje je potrebno za uređaje koji koriste ove dijelove standarda. Ključni među njima je 8VSB modulacioni sistem koji se koristi za emitovanje preko etera . ATSC [ potrebno je pojašnjenje ] tehnologija je prvenstveno razvijena uz patentne doprinose kompanije LG Electronics, koji drži većinu patenata za ATSC standard. [1]

ATSC uključuje dva primarna video formata visoke definicije, 1080i i 720p . Takođe uključuje formate standardne definicije , iako su u početku samo HDTV usluge bile lansirane u digitalnom formatu. ATSC može prenijeti više kanala informacija u jednom toku, a uobičajeno je da postoji jedan signal visoke definicije i nekoliko signala standardne definicije koji se prenose na jednom kanalu od 6 MHz (bivši NTSC).

DTMB ( Digital Terrestrial Multimedia Broadcast )
DTMB je digitalni TV standard za mobilne i fiksne uređaje, razvijen u Narodnoj Republici Kini . Koristi se tamo iu oba njihova posebna administrativna regiona ( Hong Kong i Makao ), kao iu Kambodži , Komorima , Kubi , Istočnom Timoru , Laosu , Vijetnamu i Pakistanu . [1] U Pakistanu, kao dio projekta kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora , ZTE Corporation će obezbijeditiSaradnja Pakistan Television Corporation u nekoliko tehnologija digitalne zemaljske televizije, obuka osoblja i kreiranje sadržaja, uključujući partnerstva sa kineskim multinacionalnim kompanijama u više oblasti, kao što su televizori i set top boxovi, kao oblik “Međunarodne saradnje”. [2]

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top