Među TOP 10 grupa za linearno emitovanje 2 su iz Srbije

0

Prema izvještaju Schneeberger A., Audiovizuelne medijske usluge u Evropi – izdanje 2023. Evropska audiovizuelna opservatorija, Strazbur, 2023., koja se fokusira na audiovizuelne usluge u Evropi 2023. godine, napravljen je poredak top 10 tv grupa za linearno emitovanje:

Najveća televizijska grupa u Evropi je Warner Bros. Discovery , koji upravlja sa ukupno 363 televizijske stanice i pruža usluge na 46 tržišta. Ključni brendovi kompanije su Animal Planet, Boomerang, Cartoon Network, Discovery, Eurosport, ID (Investigation Discovery) i TLC.Drugi po veličini je Paramount , koji vodi 229 televizijskih programa u 41 zemlji. Među najpoznatijim stanicama su Comedy Central, MTV, Nick Jr., Nickelodeon, Paramount i Pluto TV.

Comcast je zauzeo treće mjesto sa 179 programa na 36 tržišta . Glavni brendovi operatera su 13th Street, E! Zabava TV i Sky.

Četvrta po veličini kompanija – po broju emitovanih programa – je The Walt Disney Company sa 125 televizijskih programa na 44 tržišta. Glavni brendovi su, naravno, Disney Channel, ali i National Geographic, ESPN, Fox i 24 Kitchen.

United Group je peti najveći operater stanica sa 123 programa na deset tržišta. Djeluje, između ostalih, Diema Sport, N1 TV, Nova, SK Sport Klub i mnogi drugi.

Francuska grupa Canal Plus zauzela je šestu poziciju. Grupa upravlja sa ukupno 115 televizijskih stanica na 26 tržišta. Glavni brendovi su CANAL+, Ciné+ i FilmBox.

AMC Networks je zauzeo sedmo mjesto, koja upravlja sa 72 televizijske stanice u 29 zemalja. Emiter upravlja programima kao što su AMC TV, JimJam, Spektrum TV, Sundance TV i TV Paprika.

Telekom Srbija zauzeo je osmo mesto sa 63 operativna kanala u šest zemalja. Kompanija poseduje stanice Arena Sport, Prva TV i TV KCN.

Deveti najveći televizijski emiter je BBC sa 62 televizijska programa koji se emituju u 27 zemalja. To su programi kao što su BBC Brit, BBC Earth, BBC First ili Cbeebies.

Deset najvećih TV grupa zaokružuje srpska kompanija Pink Media Group sa 59 Pink kanala koji se nalaze na šest tržišta.

Linearni TV kanali najvećih TV grupa u Evropi najčešće nude zabavu (19%), filmove (18%) i sport (17%). Ova tri žanra pokrivaju 54% ponude sadržaja.

Prvih pet mjesta na rang listi deset najvećih TV grupa po broju zemalja u kojima posluju u Evropi zauzele su američke kompanije. Iza ovih pet su evropske kompanije – BBC i Vivendi i drugi igrači.