MUX D: DO KRAJA 2023. GODINE 90% POKRIVENOSTI BiH SIGNALOM

VidiTV je brandname pod kojim se predstavio projekt Multipleksa D u BiH, DVB-T2 besplatnog (free-to-air) TV signala za zemaljsko emitovanje nacionalnih i lokalnih TV programa.

Na 480. dan od početka realizacije ovog izuzetno zahtjevnog tehničkog projekta, predstavljen je promotivni  video-spot u kojem su glumili Tatjana Šojić i Aleksandar Seksan, a samo nekoliko dana nakon prezentacije nove informativne web stranice: www.viditv.ba

DASTO-SEMTEL kao krovna kuća branda VidiTV i nosilac dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga upravljanjem elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radioifuziji – MUX D, je u periodu od izdavanja dozvole do danas dostigla pokrivenost preko 50% stanovništva u svakoj pojedinačnoj digitalnoj regiji Bosne i Hercegovine. Ovo je potvrdila i Regulatorna agencija za komunikacije, te su time ispunjeni svi uslovi predviđeni izdatom Dozvolom, dok je realna pokrivenost u ovom momentu približno 75%, kako tvrde iz Dasto Semtela.

U procesu je aktivno širenje mreže predajnika i gap filler-a, kako bi do kraja tekuće godine ostvarili pokrivenost od 90%, a prema uslovima izdate Dozvole. Dodatno se radi na podizanju kvaliteta i stabilnosti mreže postavljanjem rezervnih napajanja na svih predajničkim lokacijama. Tokom zimskih mjeseci je izuzetno izražena problematika elektroenergetske mreže na teritoriji BiH, koja je u vrlo lošem stanju i kada se dese sniježne nepogode, struje nema na većini predajničkih lokacija. Obezbjeđivanje rezervnih napajanja je stoga od krucijalnog značaja za stabilnost mreže, čemu se svakodnevno posvećuje mnogo resursa i ljudskih napora.

viditv.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top