Novi DTT multipleks za Poljsku

0

Poljski javni emiter TVP i nacionalna kompanija za emitovanje Emitel potpisali su ugovor o tome što će biti šesti digitalni TV multipleks u zemlji.

Vrijedi četiri godine i stupa na snagu od 1. februara, a u njemu će multipleks (MUX-6) zamijeniti postojeći testni multipleks. MUX-6 pokriva 96% stanovništva i, nakon MUX-3, drugi je multipleks koji prenosi samo TVP kanale.Osvrćući se na razvoj, Marcin Klepacki, direktor distributivnog ureda TVP-a, rekao je: „Pokretanje novog digitalnog multipleksa dio je misije koju slijedi Telewizja Polska SA u smislu da svoju programsku ponudu učini dostupnom u najširoj mogućoj mjeri. MUX-6 uključuje, između ostalih, tematske kanale kao što su TVP Kultura, TVP Dokument, TVP Woman, TVP Polonia, TVP Rozrywka i TVP Nauka. Svi programi su besplatno dostupni u kvaliteti slike visoke definicije (HD)”.

Maciej Staszak, potpredsjednik upravnog odbora Emitela i direktor prodaje, dodao je: „Zemaljska televizija i dalje uživa veliku popularnost u Poljskoj. Promjena tehnologije emitovanja na DVB-T2/HEVC standard značajno je poboljšala kvalitet slike i zvuka do sada emitovanih programa, te omogućila pokretanje novih TV programa. Stoga podstičemo sve gledaoce koji još nisu prilagodili svoje televizore za prijem novog standarda da zamijene prijemnik ili nabave odgovarajući dekoder. Drago nam je da je Telewizja Polska iskoristila priliku da proširi svoju programsku ponudu i odlučila da sarađuje sa Emitelom”.