skip to Main Content
OD 27.10. HRVATSKA PRELAZI NA DVB-T2 / H265

Odašiljači i veze (OiV) su 6.9.2019. započeli s emitiranjem televizorijskih programa u visokoj rezoluciji (FullHD, do 50 FPS) u novom M2 multipleksu, u DVB-T2 tehnologiji s H-265 / HEVC kodiranjem video signala, a od 12.11.2019. taj je signal postao dostupan u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u Zagrebu, ali do sada sa nižom, testnom snagom.

Pokazalo se, dovoljnom da većina korisnika fino hvata novi signal, za razliku od testne faze prije 11 godina, kod prelaska na DVB-T signal.

Stari signal se počinje gasiti 27.10., a do 12.11. sve županije će dobiti novi DVB-T2 signal i ostati bez starog. Prve su na redu Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske i dio Dubrovačko-neretvanske županije.

Ako imate stari TV i do tada ne poduzmete odgovarajuće korake, više nećete moći gledati televiziju, ako signal hvatate putem sobne ili vanjske antene.

DVB-T2 će imati jači signal, pokrit će se 99% stanovništva a također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu – novom M1, navode u OiV-u.

Dakle to je to, stigao je DVB-T2 signal u kućanstva, stari sDB-T se gasi. Što trebate napraviti? Slijedi mali vodič kroz DVB-T2 / H265 signal.

Imam par godina star TV, hoću li moći hvatati novi DVB-T2 / H265 signal?

Vrlo vjerojatno da, ako nije stariji od tri godine i nije neki noname brand super niske cijene: unazad tri godine svi televizori renomiranih brandova u Hrvatskoj se prodaju s DVB-T2 TV tunerima.

  • Da bi ste gledatli novi TV signal, trebate pononvo napraviti automatsko skeniranje frekvencija (na TV-u koji podržava DVB-T2 / H265)

Hoću li trebati novu kućnu ili vanjsku antenu?

Ne. Ako ste do sada gledali TV preko antene – kućne s pojačalom, ili preko vanjske riblje kosti – radit će vam i u novom standardu. No, trebat će preskenirati frekvencije da TV “uhvati” nove HD programe.

Imam TV koji ne podržava DVB-T2, što da radim?

Imate tri mogućnosti:

  • kupovina novog televizora
  • kupovina DVB-T2/H265 prijemnika u vidu zasebne “kutije”, cijene idu od 150 kuna
  • gledanje televizije putem interneta (IPTV, poput MaxTV-a).

Ima li novi signal HDR sliku?

Ne. Gledat ćete do FullHD sliku u do 50 sličica u sekundi. Koja će točno biti kvaliteta ovisi od programa do programa.

40

Vezani članci

Back To Top
Search