Prvi na svijetu 8K prijenosi uživo na DVB-T2

Prije nešto više od 2 godine, RTVE je postao prvi radio emiter na svijetu koji je emitovao 8K sadržaj putem DVB-T2 digitalne zemaljske televizije (u TDT-u, ali ne uživo!).

Sada, madridski SAPEC, zajedno sa Cisco i španskim javnim emiterom (RTVE, Corporación Radiotelevisión Española), kaže da će ući u istoriju emitovanjem 8K sadržaja po prvi put uživo putem zemaljske televizije (NTC) na DVB-T2.

SAPEC kaže da predvodi razvoj enkodera koji će omogućiti RTVE-UPM Cátedra da emituje 8K sadržaj uživo preko TDT (DVB-T2) predajnika, što će biti prvo emitovanje te vrste u svijetu. RTVE-UPM Cátedra je istraživačka saradnja između španskog javnog emitera RTVE i Tehničkog univerziteta u Madridu. Ovaj projekat, koji uključuje niz vodećih kompanija u radiodifuznoj industriji, nosi sa sobom velike izazove. Prenos uživo će biti baziran na punom UHD 8K sadržaju, Fase 2, snimljen u visokom kvalitetu i potom distribuiran na 8MHz UHF multipleksu. To znači da se neće prenositi samo signal rezolucije 7680 x 4320 piksela. Također će biti implementirane sve prednosti UHD-a: visoki dinamički raspon (HDR), širok raspon boja.

(WCG), High Frame Rate Refresh Rate (HFR) i sljedeća generacija NGA zvuka. SAPEC, vodeća španska kompanija koja dizajnira, razvija i proizvodi vrhunska rješenja više od četiri decenije, razvija 8K enkoder izgrađen na hardveru koji je razvio Cisco. Inicijativa proizilazi iz sporazuma o saradnji između RTVE-UPM Cátedra i američke kompanije, potpisanog tokom Mobile World Congress 2023 u Barseloni. U ovom projektu, SAPEC će koristiti svo svoje znanje o UHD i video kompresiji, stečeno tokom više od jedne decenije zahvaljujući pionirskim projektima (kao što je prvi svjetski UHD prijenos u DVB-T2 sa HDR, WCG i AC-4 sadržajem) i materijalizovan u opremi pripremljenoj za rad sa ovom vrstom toka rada, kao što je modularna platforma SIVAC-ONE. Zapravo, SIVAC-ONE koderi su osnova UHD emisija koje promovira UHD ŠPANIJA udruženje od 2021. godine, a koje su distribuirane putem DTT-a, satelita, streaminga i HbbTV-a, što je kulminiralo prijenosom Svjetskog prvenstva u Kataru u Kataru. UHD. Uskoro će se u Institutu RTVE održati direktan prijenos u DVB-T2 8K, gdje će se održati tehnički opis pilota i demonstracija inicijative uživo. SAPEC je član Savjetodavnog odbora RTVE-UPM Cátedra od njegovog osnivanja, učestvujući u planiranju i implementaciji svih tehnoloških pilot projekata i pripremajući tehničke izvještaje za sektor.

satkurier.pl

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top