Srpski REM dodijelio nacionalne koncesije, najavljena tužba

Vijeće Regulatorne agencije za elektroničke medije (REM) dodijelio je televizijama Pink, Prva, Hepi i B92 nacionalne koncesije, dok će za petu koncesiju natječaj biti raspisan. Na istoj sjednici donesena je odluka da Hit Music FM, Radio S, Radio S2 i Play radio dobiju radijske nacionalne koncesije.

Savjet Regulatornog tijela za elektronske medije održao je izvanrednu sejdnicu na kojoj je odlučivalo o tome koje će četiri televizije i isto toliko radio stanica dobiti dozvolu za nacionalno emitiranje.

Predsjednica Vijeća REM-a Olivera Zekić izjavila je da je odbila zahtjev za izuzećem članice Vijeća REM-a Judite Popović, koju je podnio vlasnik “Adria media grupe” Igor Žeželj, čija Televizija Kurir se također natjecala za nacionalnu koncesiju, rekavši da takav zahtjev neće prihvatiti i da će iskoristiti svoje diskrecijsko pravo, kako javlja novinarka N1.

Vijeće REM-a priopćilo je nakon sjednice da je donijelo odluku o raspisivanju Natječaja za dodjelu dozvola za regiju Beograda i to tri dozvole za televizijsko emitiranje putem terestrijalnog digitalnog signala i dvanaest dozvola za pružanje medijske usluge radija putem terestrijalnog analognog prijenosa.

Oni dodaju da je Vijeće REM-a odluke donijelo na profesionalan i odgovoran način, u skladu s demokratskom procedurom, uzimajući u obzir sve okolnosti navedene u natječajnoj dokumentaciji, uvažavajući mišljenja struke, javnosti i svakog člana Vijeća REM-a.

“Zato Vijeće REM-a apelira na najširu javnost i ukazuje na potrebu da se izbjegne svaka vrsta manipulacije i politizacije u vezi s odlukama koje su donesene”, naveli su u REM-u.

Za četiri televizijske koncesije natjecalo se 14 televizijskih kuća: Pink, Hepi, Nova S, N1, Prva, B92, TV Tanjug, Kurir TV, Kopernikus, TV K1, TV2, Vesti, BK i Una.

Za četiri radijske koncesije natjecalo se sedam radija: Radio S, Radio Balkan, Radio Neven, Nacionalni radio Puls Grocka, Play radio, Radio S i Hit Music FM.

Prvi natječaj za dodjelu koncesija za televizijsko i radijsko emitiranje raspisan je 2006. godine i tada je odlučeno da se dodijeli pet televizijskih frekvencija za nacionalnu pokrivenost.

Tada su dozvole dobile B92, Pink, Fox (sada Prva), Avala i Hepi.

Televiziji Avala je oduzeta frekvencija 2012., dok su ostalim televizijama dozvole produžene do ove godine.

Za preostalu, petu dozvolu natječaj je raspisan dva puta 2013., ali nijedan od kandidata (TV Nova i TV Kopernikus) nije dobio dovoljan broj glasova.

Na natječaj 2018. su se prijavili Studio B, Kopernikus i BK Telekom, ali nisu ispunili potrebne uvjete, dok u natječaj ove godine uopće nije uvrštena peta frekvencija.

Fondacija Slavko Ćuruvija i CRTA najavili pravni postupak protiv REM-a

Slavko Ćuruvija fondacija i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) tvrde da je Regulatorno tijelo za elektroničke medije, odlukom da ponovo dodijeli nacionalne frekvencije “televizijama koje godinama unazad ni najmanje ne poštuju propisane uvjete za pružanje medijske usluge”, prekršio odredbe Pravilnika kojim je reguliran postupak i kriteriji za izdavanje dozvola i zbog toga najavili pravni postupak protiv tog tijela.

Slavko Ćuruvija fondacija i CRTA iskoristit će sve zakonske mogućnosti za pokretanje postupka pred nadležnim institucijama protiv REM-a zbog nepoštivanja Zakona o elektroničkim medijima i kriterijima za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole na osnovi provedenog javnog natječaja koji su precizno definirani Pravilnikom, naglasili su u zajedničkom priopćenju.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top