skip to Main Content
Većina zemalja podržava DTT pristup UHF spektru

Većina zemalja u Evropi, Bliskom Istoku, Sjevernoj Africi, Subsaharskoj Africi i dijelovima Azije planira proširiti svoje DTT usluge, pokazuju rani rezultati novog istraživanja o upotrebi spektra od strane Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).

Istraživanje je provedeno u pripremi za Svjetsku konferenciju o radiokomunikacijama 2023 (WRC-23), forum koji globalno koordinira dodjelom raspoloživog frekvencijskog spektra medijima i telekomunikacijskim uslugama.

Skupljao je odgovore iz 123 zemlje između februara i avgusta ove godine. Iako se konačni rezultati očekuju u martu 2021. godine, privremeni rezultati omogućuju niz zaključaka.

U mnogim zemljama većina stanovništva gleda televiziju primljenu putem zemaljskih mreža. U 29 zemalja to vrijedi za više od 75% stanovništva, a u 20 zemalja koje su odgovorile za 50% do 75%.

Većina zemalja ima vrlo visoku pokrivenost DTT-om, a mnoge je planiraju proširiti: 55 zemalja navodi da DTT pokriva više od 75% njihove populacije, a 23 od njih planiraju dodatno proširiti pokrivenost. Dvanaest zemalja sa manje od 75% pokrivenosti takođe planira da ga proširi.

Mnoge zemlje nastavljaju ulagati u DTT: 50 planira uvođenje više programa; 59 predviđaju uvođenje poboljšanih usluga (npr. HDTV, UHDTV sa HDR-om); 32 predviđaju dodatne načine prijema (npr. Prenosni i mobilni); 26 predviđaju ili planiraju prelazak na novu tehnologiju; ali isto tako, mnogi drugi u ovom trenutku nisu mogli da komentarišu svoje buduće planove.

Što se tiče količine UHF spektra za koju administracije smatraju da će biti potrebna za DTT u budućnosti, 81 zemlja je to stavila na tačno 224 MHz, što odgovara količini spektra u opsegu 470-694 MHz koji se trenutno koristi za DTT. Trinaest zemalja izrazilo je zahtjev za više od 224 MHz, a pet zemalja za manje od 224 MHz. (Pogledajte tabelu i sliku dole).

Privremeni rezultati pokazuju značajnu podršku administracija u istraživanom regionu za kontinuirani pristup DTT-a trenutnom UHF spektru koji se koristi za zemaljsko emitovanje.

Prikupljene informacije imat će utjecaja na WRC-23, koji je zakazan za novembar 2023. godine, a raspravljat će o mogućim promjenama u dodjeli UHF spektra radiodifuziji.

73

Vezani članci

DVB-I prvo emitovanje u Španiji

DVB-I prvo emitovanje u Španiji

Prvi DVB-I testovi odvijaju se u Španiji zahvaljujući najnovijem primjeru dugogodišnje saradnje između javnog emitera RTVE i Politehničkog univerziteta u...

Novi sportski kanal za Češku

Novi sportski kanal za Češku

Češki regulator RRTV dao je praškoj kompaniji Perinvest licencu na 12 godina za upravljanje novim sportskim kanalom. Poznat kao A11...

Back To Top
Search