skip to Main Content
Većina zemalja podržava DTT pristup UHF spektru

Većina zemalja u Evropi, Bliskom Istoku, Sjevernoj Africi, Subsaharskoj Africi i dijelovima Azije planira proširiti svoje DTT usluge, pokazuju rani rezultati novog istraživanja o upotrebi spektra od strane Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).

Istraživanje je provedeno u pripremi za Svjetsku konferenciju o radiokomunikacijama 2023 (WRC-23), forum koji globalno koordinira dodjelom raspoloživog frekvencijskog spektra medijima i telekomunikacijskim uslugama.

Skupljao je odgovore iz 123 zemlje između februara i avgusta ove godine. Iako se konačni rezultati očekuju u martu 2021. godine, privremeni rezultati omogućuju niz zaključaka.

U mnogim zemljama većina stanovništva gleda televiziju primljenu putem zemaljskih mreža. U 29 zemalja to vrijedi za više od 75% stanovništva, a u 20 zemalja koje su odgovorile za 50% do 75%.

Većina zemalja ima vrlo visoku pokrivenost DTT-om, a mnoge je planiraju proširiti: 55 zemalja navodi da DTT pokriva više od 75% njihove populacije, a 23 od njih planiraju dodatno proširiti pokrivenost. Dvanaest zemalja sa manje od 75% pokrivenosti takođe planira da ga proširi.

Mnoge zemlje nastavljaju ulagati u DTT: 50 planira uvođenje više programa; 59 predviđaju uvođenje poboljšanih usluga (npr. HDTV, UHDTV sa HDR-om); 32 predviđaju dodatne načine prijema (npr. Prenosni i mobilni); 26 predviđaju ili planiraju prelazak na novu tehnologiju; ali isto tako, mnogi drugi u ovom trenutku nisu mogli da komentarišu svoje buduće planove.

Što se tiče količine UHF spektra za koju administracije smatraju da će biti potrebna za DTT u budućnosti, 81 zemlja je to stavila na tačno 224 MHz, što odgovara količini spektra u opsegu 470-694 MHz koji se trenutno koristi za DTT. Trinaest zemalja izrazilo je zahtjev za više od 224 MHz, a pet zemalja za manje od 224 MHz. (Pogledajte tabelu i sliku dole).

Privremeni rezultati pokazuju značajnu podršku administracija u istraživanom regionu za kontinuirani pristup DTT-a trenutnom UHF spektru koji se koristi za zemaljsko emitovanje.

Prikupljene informacije imat će utjecaja na WRC-23, koji je zakazan za novembar 2023. godine, a raspravljat će o mogućim promjenama u dodjeli UHF spektra radiodifuziji.

19

Vezani članci

Back To Top
Search