Zatvaranje kosovske TV stanice odloženo

Privredni sud na Kosovu odložio je odluku vlade o zatvaranju Klan Kosova, najpopularnije privatne TV stanice u zemlji.

Prema Klan Kosova, organizacije kao što su Član 19 Evropa, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), OBC Transeuropa (OBCT), Mreža sigurnih novinara, Reporteri bez granica (RSF) ocijenili su, između ostalog, nezavisnost sudija u predmetu.

“Naše organizacije pozdravljaju ovu važnu odluku i cijene nezavisnost sudija, koje su odlučivale u skladu sa međunarodnim standardima slobode medija. Sada pozivamo vladu da se ne žali na tu odluku i upozoravamo da bi takva akcija potkopala već narušene akreditive slobode medija.

„Svako konačno gašenje Klan Kosova od strane vlade zadalo bi najveći udarac slobodi štampe i medijskom pluralizmu na Kosovu od nezavisnosti zemlje i uništilo bi poverenje u dalji napredak, što su naše organizacije primetile početkom ove godine“.

Ove organizacije su takođe pozvale Nezavisnu komisiju za medije (IMC), regulatora za medije na Kosovu, da odloži bilo kakvu odluku o dozvoli Klan Kosova za emitovanje dok se ne završe sve zakonske procedure po ovom pitanju. Pomenuli su i bojkot konferencije ministarke trgovine, industrije i preduzetništva Rozete Hajdari pre nekoliko dana od strane novinara u znak solidarnosti sa Klanom Kosova.

„Takođe, pozdravljamo poslednji čin solidarnosti sa Klanom Kosova, koji je demonstrirala većina medijske zajednice u zemlji tokom bojkota konferencije za štampu ministarke Rozete Hajdari. Nedavni činovi pritiska zvaničnika na novinare i aktiviste koji podržavaju Klan Kosova samo otvaraju dodatna pitanja o posvećenosti administracije slobodi medija.

„Naše organizacije će nastaviti da pomno prate i reaguju na buduće događaje koji uključuju kosovski klan i pozivaće na kontinuirano angažovanje zapadnih ambasada i međunarodnih organizacija u ovom pitanju kako bi se osiguralo da se pozitivan napredak Kosova u slobodi medija ne bi rešio težak udarac”.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top