Zatvaranje kosovske TV stanice odloženo

0

Privredni sud na Kosovu odložio je odluku vlade o zatvaranju Klan Kosova, najpopularnije privatne TV stanice u zemlji.

Prema Klan Kosova, organizacije kao što su Član 19 Evropa, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), OBC Transeuropa (OBCT), Mreža sigurnih novinara, Reporteri bez granica (RSF) ocijenili su, između ostalog, nezavisnost sudija u predmetu.“Naše organizacije pozdravljaju ovu važnu odluku i cijene nezavisnost sudija, koje su odlučivale u skladu sa međunarodnim standardima slobode medija. Sada pozivamo vladu da se ne žali na tu odluku i upozoravamo da bi takva akcija potkopala već narušene akreditive slobode medija.

„Svako konačno gašenje Klan Kosova od strane vlade zadalo bi najveći udarac slobodi štampe i medijskom pluralizmu na Kosovu od nezavisnosti zemlje i uništilo bi poverenje u dalji napredak, što su naše organizacije primetile početkom ove godine“.

Ove organizacije su takođe pozvale Nezavisnu komisiju za medije (IMC), regulatora za medije na Kosovu, da odloži bilo kakvu odluku o dozvoli Klan Kosova za emitovanje dok se ne završe sve zakonske procedure po ovom pitanju. Pomenuli su i bojkot konferencije ministarke trgovine, industrije i preduzetništva Rozete Hajdari pre nekoliko dana od strane novinara u znak solidarnosti sa Klanom Kosova.

„Takođe, pozdravljamo poslednji čin solidarnosti sa Klanom Kosova, koji je demonstrirala većina medijske zajednice u zemlji tokom bojkota konferencije za štampu ministarke Rozete Hajdari. Nedavni činovi pritiska zvaničnika na novinare i aktiviste koji podržavaju Klan Kosova samo otvaraju dodatna pitanja o posvećenosti administracije slobodi medija.

„Naše organizacije će nastaviti da pomno prate i reaguju na buduće događaje koji uključuju kosovski klan i pozivaće na kontinuirano angažovanje zapadnih ambasada i međunarodnih organizacija u ovom pitanju kako bi se osiguralo da se pozitivan napredak Kosova u slobodi medija ne bi rešio težak udarac”.