skip to Main Content
EBU stvara paneuropsku mrežu za koprodukciju

Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je da uspostavlja nove saveze i mreže za poticanje saradnje između europskih javnih emitera.

Na sastancima u Minhenu i Parizu ranije ove sedmice, emiteri su istraživali načine zajedničkog rada na produkciji dramskih i dokumentarnih serija za mlade odrasle osobe.

Komentarišući razvoj, zamjenik generalnog direktora EBU -a i direktor medija Jean Philip De Tender rekao je: „Saradnja među članovima uvijek je bila u središtu misije EBU -a. No, suradnja na novim koprodukcijskim modelima više nije zgodna, već nužna na današnjem globalnom tržištu.

“Ekonomske, kreativne i strateške prednosti emitera koje rade zajedno omogućit će im da nastave pričati priče koje su najvažnije evropskoj publici, ko god i gdje god se nalazili”.

Katja Wildermuth, generalna direktorica Bayerischer Rundfunka, koja je bila domaćin sastanka grupe dokumentaraca u Münchenu, dodala je: „Dokumentarni i dokumentarni filmovi visoke klase dio su DNK javnih servisa u cijeloj Evropi. Izgradnja bliže mreže na ovom polju odličan je signal i može pomoći da ova zajednička snaga zasija još intenzivnije u cijeloj Evropi ”.

Tokom sastanka u Parizu, članovi su razgovarali i o načinima koprodukcije drama za odrasle na različitim teritorijama. Manuel Alduy, direktor kinematografije i međunarodnog razvoja na France Télévisions, rekao je: “Serije za mlade obično ne finansiraju tradicionalni emiteri, pa smatramo da postoji stvarna potreba za razvojem zajedničkih projekata veće produkcijske vrijednosti”.

EBU napominje da je pokrenuo uspješnu razmjenu sadržaja tokom pandemije koja sada uključuje više od 30 članova koji su do danas podijelili više od 2.000 sati sadržaja. Pokrenula je i novu kolektivnu mrežu pred-kupovine koja omogućava članovima da unaprijed kupe prava na neke izvanredne dramske serije vrhunskog kvaliteta.

Osim toga, ima dugu istoriju saradnje u koprodukcijama, od Evrovizije do prirodne istorije, nove muzike i dečijih formata.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search