skip to Main Content
EU obustavila emitovanje Russia Today i Sputnika na svim platformama

Evropska unija (EU) obustavila je distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnik. Smatra se da su ovo sredstva Kremlja za dezinformacije i manipulaciju informacijama.

Prema saopćenju, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, internet stranice i aplikacije.

“Sve relevantne licence, ovlaštenja i dogovori o distribuciji su suspendovani. Ove mjere pokrivaju sve države članice EU i direktno se primenjuju”, navodi se u saopćenju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povodom ove odluke poručila da su riječi veoma važne u ratnom periodu.

”Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacija povodom ovog nečuvenog napada na slobodnu i nezavisnu zemlju. Nećemo dozvoliti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži kojima opravdavaju Putinov rat ili posiju sjeme podjela u našoj Uniji”, poručila je ona.

Visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrell je ocijenio da Rusija koristi manipulaciju informacijama kao “operativno oruđe”.

“Danas činimo važan korak protiv Putinove manipulacije i zatvaranja slavine za ruske medije u EU pod kontrolom države. Već smo ranije sankcionisali rukovodstvo RT-a, uključujući i glavnu urednicu (Margaritu) Simonyan i logično je da ciljamo i na aktivnosti koje organizacije sprovode u okviru naše Unije”, poručio je Borell.

U saopćenju koje je izdato povodom odluke o zabrani rada za Russa Today i Sputnik se navodi da su ovi mediji instrumenti u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine što, kako stoji, “predstavlja značajnu i direktnu pretnju javnom redu i sigurnosti EU, piše Radio Slobodna Evropa.

Samim time što je ugašen signal na satelitu, to znači da signala nema ni u Bosni i Hercegovini.

AP/RSE

Vezani članci

lci-hd-kodiran-na-astra-19.2°-e

LCI HD kodiran na Astra 19.2° E

Nakon 6 godina FTA emitovanja  francuski informativni kanal LCI HD koji emituje sa satelita Astra 1N (19,2°E) ponovo je kodirao...

Back To Top
×Close search
Search