skip to Main Content
EU prespavala internet satelitsko pitanje? Amerikanci će vladati

ASD-Eurospace , evropsko industrijsko udruženje za svemirsku industriju, objavljeno je 15. oktobra ove godine. tzv „Manifest industrije“ („Manifesto industrija“) , koji je pozvao na izgradnju „robusnog satelitskog sistema koji pruža sigurnu povezanost […] sa Evropom prilagođen je digitalnom dobu “. Ovaj manifest poziva na stvaranje satelita Evropske komisije za nisku orbitu Zemlje (LEO) koji će opsluživati ​​vojsku, vlade EU i potrošače osiguravajući sigurnu komunikaciju. Je li Europskoj uniji nedostajalo pitanje vlastitih internet satelita?

Europska unija će izgraditi paneuropski širokopojasni internetski sustav putem satelita?

U svojoj Bijeloj knjizi Eurospace se osvrnuo na razne evropske političke lidere koji su posljednjih sedmica izrazili potrebu da se Europska unija oslanja na siguran svemirski komunikacijski sistem koji je u mogućnosti pružiti sigurnu satelitsku komunikaciju širom Evrope.

Eurospace je ovdje, jer sve ukazuje na to da će buduću komunikaciju u Europi kontrolirati američki giganti poput Amazona, Applea, Microsofta, Facebooka ili Googlea , a da ne spominjemo StarlinkElon Muska, operator OneWeb satelita koji će biti preuzet i drugi potencijalni operatori LEO satelita. Rusi i Kinezi razgovaraju o sličnim rješenjima kao Starlink ili OneWeb, ali Evropa šuti. A uskoro se može ispostaviti da će Amerikanci preuzeti internet poslovanje u Evropi. Više evropskih operatora koji pružaju širokopojasni Internet putem optičkih vlakana, kablova ili mobilnih uređaja padat će. Telekomunikacijski tajkuni u cijeloj Europi bit će izloženi riziku, posebno oni koji posluju u nekoliko zemalja i presporo razvijaju svoje optičke ili 5G mreže. To je vidljivo i u Poljskoj, gdje su ulaganja u telekomunikacije prespora.

Pitam se što će se dogoditi ako za godinu dana jeftina internetska ponuda satelita Starlink bude u Poljskoj?

Europska unija bi trebala preuzeti OneWeb pod svaku cijenu i na temelju tih satelita dominirati europskom satelitskom komunikacijom.

‘Europska svemirska industrija, okupljena u okviru Eurospacea, vjeruje da treba iskoristiti politički zamah novog strateškog svemirskog komunikacijskog sustava koji služi potrebama europskih građana, institucija i poduzeća’, navodi se u Manifestu Eurospacea.

Vezani članci

Telekom Srbija izgubio sudski spor

Telekom Srbija izgubio sudski spor

Prvostepeni sud u Beogradu odbio je višemilionski zahtev Telekoma Srbije za naknadu štete zbog navodne nelojalne tržišne konkurencije koji je...

Back To Top
×Close search
Search