skip to Main Content
Eutelsat “jednoglasno odbija” Drahi ponudu
Eutelsat-“jednoglasno-odbija”-drahi-ponudu

Autor

Eutelsat je jednoglasno odbio ponudu osnivača i vlasnika Altice Patricka Drahija po cijeni satelitski operater u € 12. 19 po dionici.

U saopćenju Eutelsat kaže : “Na temelju glasina o tržištu, Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) potvrđuje da je primio neželjeni, preliminarni i neobavezujući prijedlog od Patricka Drahija u vezi s potencijalnom transakcijom cijelim temeljnim kapitalom kompanije. Relevantna upravljačka tijela Eutelsat Communications jednoglasno su odlučila da se ne upuštaju u rasprave na osnovu odredbi ovog prijedloga. ”

Eutelsat je nakon toga izdao drugo saopćenje u kojem se kaže:“ Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) potvrđuje da je prijedlog primljen od gospodina Patricka Drahija – i odbijen jednoglasno od nadležnih upravljačkih tijela kompanije – cijene Eutelsata u € 12. 10 po dionici, sva dividenda priložena ”.

Ranije, citirajući dva izvora upoznata sa tom stvari, Reuters je izvijestio da je Drahi u pregovorima o kupovini Eutelsata u dogovoru koji će omogućiti njegovih investicionih vozila preuzimaju direktnu kontrolu. Dodalo se da Drahi surađuje s bankama na projektu te da Eutelsat, u kojem državni investitor Bpifrance ima 19. 98% udjela, ima tržišnu vrijednost od 2,3 milijarde eura. Značajno je to što su izvori Reutersa također rekli da Drahi ne planira spajanje Eutelsata sa medijskim i telekomunikacijskim sredstvima te da će operatora zadržati u posebnoj holding kompaniji.

U međuvremenu, Les Echos izvještava da je Drahi ponudio bonus od skoro 25% u predloženoj transakciji. Iako je Eutelsat ovo smatrao nedovoljnim, ostaje otvoren za dogovor i francuska vlada, koja posjeduje ukupno 27% u operateru, ne bi uložilo veto.

Osim Altice, koja posluje u Francuskoj, Portugalu, Izrael, Dominikanska Republika i SAD, Drahi je vodeći dioničar u BT Grupi, koji je nedavno stekao 24. 1% udjela u kompaniji.

Povezano

Vezani članci

Tivùsat dodaje 13 Mediaset kanala

Tivùsat dodaje 13 Mediaset kanala

Većina Mediaset kanala biće dostupna na platformi Tivùsat od 17. jula. Postojećoj postavi Canale5, Retequattro, Italia1, 20 i Twenty Seven...

Back To Top
×Close search
Search