skip to Main Content
Eutelsat “jednoglasno odbija” Drahi ponudu
Eutelsat-“jednoglasno-odbija”-drahi-ponudu

Autor

Eutelsat je jednoglasno odbio ponudu osnivača i vlasnika Altice Patricka Drahija po cijeni satelitski operater u € 12. 19 po dionici.

U saopćenju Eutelsat kaže : “Na temelju glasina o tržištu, Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) potvrđuje da je primio neželjeni, preliminarni i neobavezujući prijedlog od Patricka Drahija u vezi s potencijalnom transakcijom cijelim temeljnim kapitalom kompanije. Relevantna upravljačka tijela Eutelsat Communications jednoglasno su odlučila da se ne upuštaju u rasprave na osnovu odredbi ovog prijedloga. ”

Eutelsat je nakon toga izdao drugo saopćenje u kojem se kaže:“ Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) potvrđuje da je prijedlog primljen od gospodina Patricka Drahija – i odbijen jednoglasno od nadležnih upravljačkih tijela kompanije – cijene Eutelsata u € 12. 10 po dionici, sva dividenda priložena ”.

Ranije, citirajući dva izvora upoznata sa tom stvari, Reuters je izvijestio da je Drahi u pregovorima o kupovini Eutelsata u dogovoru koji će omogućiti njegovih investicionih vozila preuzimaju direktnu kontrolu. Dodalo se da Drahi surađuje s bankama na projektu te da Eutelsat, u kojem državni investitor Bpifrance ima 19. 98% udjela, ima tržišnu vrijednost od 2,3 milijarde eura. Značajno je to što su izvori Reutersa također rekli da Drahi ne planira spajanje Eutelsata sa medijskim i telekomunikacijskim sredstvima te da će operatora zadržati u posebnoj holding kompaniji.

U međuvremenu, Les Echos izvještava da je Drahi ponudio bonus od skoro 25% u predloženoj transakciji. Iako je Eutelsat ovo smatrao nedovoljnim, ostaje otvoren za dogovor i francuska vlada, koja posjeduje ukupno 27% u operateru, ne bi uložilo veto.

Osim Altice, koja posluje u Francuskoj, Portugalu, Izrael, Dominikanska Republika i SAD, Drahi je vodeći dioničar u BT Grupi, koji je nedavno stekao 24. 1% udjela u kompaniji.

Povezano

Vezani članci

rt-de-ponovo-na-satelitu-eutelsat-16e

RT DE ponovo na satelitu Eutelsat 16E

Nakon kratke pauze, ruski informativni kanal RT DE (RT auf Deutsch)opet je dostupan na satelitu Eutelsat 16A(16E).Kanal emituje na  originalnim...

Back To Top
×Close search
Search