skip to Main Content
Gdje je zapelo sa pokrivanjem BiH DVB-T2 signalom u Multipleksu D?

Građani BiH bili su obradovani informacijom da je proces digitalizacije otkočen, da se pomakao sa mrtve tačke i da će uskoro vrlo brzo imati mogućnost gledati najatraktivnije bh komercijalne tv stanice putem digitalnog zemaljskog signala. Razlog za ovo je bila dodijeljena dozvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra u BiH – Multipleks D.

Dozvola za Multipleks D je dodijeljena kompaniji „Dasto-Semtel“ d.o.o. iz Bijeljine koja je ujedno bila i jedini aplikant. Dozvola je izdana na period od 15 godina i počinje teći od 22.11.2021. godine.

„Dasto-Semtel“ d.o.o. je preuzeo obaveze koje se tiču dinamike instaliranja predajnika i pokrivanja 9 digitalnih regija DVB-T2 signalom. Planirano postizanje procenata pokrivanja gledateljstva iznad 90% je predviđeno do kraja 2022. godine. U startu su se stvari odvijale vrlo brzo te su pušteni u rad predajnici na emisionim lokacijama: Grdonj, Udrigovo, Kozara, Fortica i Brekovica. I tu se odjednom stalo!?

Komunikacija vlasnika dozvole sa medijima je minimalna, odnosno skoro pa nikakva. Na naše upite o procesu instaliranja predajnika dobili smo šturo objašnjenje da nastavimo pratiti web i facebook stranicu viditv.ba na kojoj bi se trebale pojaviti informacije o procesu pokrivanja signalom u Multipeksu D. A informacija nema pa nema. I uporno tajac, što samo po sebi ostavlja mnogo prostora za razne sumnje u uspješnost projekta a sve na osnovu iskustva sa Multipleksom C koji je naprasno propao!?

Zanimljivo je i to da je javnost mogla vidjeti na društvenim mrežama informaciju da specijalizirana sarajevska firma Team:Media asistira ili nosi glavninu posla u procesu instaliranja i podešavanja predajnika u Multipleksu D. Neki, tragajući za informacijama su se obraćali i ovoj kompaniji gdje su ih uvjeravali da će određeni broj predajnika biti instaliran u martu, odnosno aprilu ove godine. Takođe, bilo je i upita kada je u planu instaliranje opreme na najdominantniju kvotu Vlašić, putem koje bi se pokrio ogroman broj gledatelja? Iz Team:Media su uvjeravali da su radovi planirani čim se poprave vremenske prilike. Vremenske prilike su se popravile, u aprilu smo imali veliki broj sunčanih dana, ali signal sa Vlašića ugledali nismo.

Ono što je evidentno je da je proces pokrivanja signalom u Multipleksu D zaglavio. Nosilac dozvole, kompanija „Dasto-Semtel“ d.o.o. šuti. Šute i iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Gledateljima jedino ostaje da se nadaju da Multipleks D neće doživjeti sudbinu Multipleksa C.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search