skip to Main Content
HAC naručuje mobilnu aplikaciju za bolje informiranje vozača
Hac-narucuje-mobilnu-aplikaciju-za-bolje-informiranje-vozaca

Hrvatske autoceste planiraju raspisati javni natječaj za izradu aplikacije putem koje će vozače obavještavati o zastojima, stanju na autocestama, meteorološkim uvjetima, odmorištima i dostupnim sadržajima, ograničenjima brzine, naplati cestarine. Aplikacija će biti besplatna, a procijenjena vrijednost te nabave iznosi 2,6 milijuna kuna bez PDV-a, piše Večernji list.
Ta mobilna aplikacija omogućit će korisnicima pristup informacijama o trenutačnom stanju u prometu i meteorološkim uvjetima na dionicama pod nadležnošću svih koncesionara autocesta u Hrvatskoj: osim autocesta kojima upravlja HAC, pokrivat će informacije o Istarskom ipsilonu i autocesti Zagreb – Macelj.
U natječajnoj dokumentaciji navodi se da bi sučelje mobilne aplikacije trebalo biti intuitivno i jednostavno za korištenje te korisniku aplikacije omogućiti brz i pregledan uvid u informacije o stanju u prometu na određenoj ruti autocesta. To obuhvaća obavijesti o izvanrednim događajima, radovima na autocestama i povezanim državnim cestama, o stanju na graničnim prijelazima, pristup prometnim kamerama, kao i izvještaj o vremenima putovanja.
Korisnici te besplatne aplikacije dobivat će i obavijesti o trenutačnom ograničenju brzine na dionici, o meteorološkim uvjetima, odmorištima i dostupnim sadržajima, o naplati cestarine, a na platformi će biti dostupni i kontakti za policiju, vatrogasce, hitnu medicinsku pomoć. Tako će korisnici moći planirati rutu putovanja uvidom u aktivne izvanredne obavijesti i radove, a preko nje će moći i dojaviti moguće incidente.
Planiranje putovanja olakšat će i prikaz obilaznih smjerova u slučaju da je zbog izvanrednog ili najavljenog događaja dionica autoceste zatvorena za promet svim ili pojedinim skupinama vozila, a na karti u aplikaciji korisnici će moći vidjeti i prikaz trenutačne lokacije svog vozila.
U aplikaciju će se postupno uvoditi i informacija o stanju u prometu u zemaljama u okruženju – Sloveniji, Italiji, Austriji, Češkoj, Mađarskoj… U slučaju izvanrednih događaja u tim zemljama aktivirat će se planovi vođenja puta (TMP – Traffic Management Plans) kako bi korisnici aplikacije koji putuju prema tim zemljama imali u realnom vremenu informaciju o događajima na autocestama u tim zemljama i optimalnom preusmjeravanje prema željenom cilju.
Uz izradu aplikacije projekt obuhvaća nadogradnu javne web-stranice HAC-a s interaktivnom kartom, što uključuje prikaz karte, odabir slojeva karte, tekstualni pregled aktivnih izvanrednih obavijesti i radova, tekstualni prikaz meteoroloških uvjeta i prohodnosti, usmjeravanje, predviđanje stanja prometa, filtriranje, sortiranje podataka.
Interes HAC-a kao javnog poduzeća koje upravlja većim dijelom mreže autocesta je da poboljša informiranje javnosti, a upravo to će se postići nadogradnjom i razvojem predloženih aplikacija.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search