Skip to content

Francuska gradi mrežu za France 2 UHD i France 3 UHD

france-flag

Francuska zadržava svoju namjeru iz 2018. da tehnološki razvije digitalnu zemaljsku televiziju u zemlji kako bi bila domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2024. u ultra-visokoj rezoluciji 4K, potpuno besplatno za sve Francuze. Nove verzije kanala France 2 UHD i France 3 UHD biće lansirane u narednim mjesecima .

U septembru ove godine Počela je implementacija TNT UHD test multipleksa na nacionalnom nivou. Različite regije Francuske će biti pokrivene ovom mrežom svakog mjeseca, a ako na tom putu ne bude iznenađenja, cijeli proces implementacije će biti završen početkom 2024. godine.

Testni MUX će biti podržan u DVB-T2 standardu, a kanali će biti komprimovani na HEVC/H.265 uz zadržavanje Ultra HD rezolucije (3840×2160 piksela) sa 50 IPS i HDR10. Tokom implementacije neće se emitovati TV kanali (osim ako se odluke ne promijene). Testovi imaju za cilj da postave scenu za usvajanje nove tehnologije prenosa kako bi se otkrili i rešili potencijalni problemi pre zvaničnog lansiranja.

Vodilo se računa da najnoviji UHD televizori možda nisu kompatibilni sa usvojenom specifikacijom, što su primijetili gledaoci koji su željeli gledati Roland Garros turnir u UHD 4K na TNT digitalnoj zemaljskoj televiziji u Francuskoj.

Gore navedena specifikacija nije dostignuće.
Ovo će biti prenos još jednog događaja, analognog prenosu Rolan Garosa u UHD 4K od strane France Télévisions .

Što je sa prijenosom France 2 UHD i France 3 UHD putem satelita, u IPTV ponudama internet provajdera ili u strimingu preko Molotova?
Za sada se o ovim pitanjima ćuti, ali se mora priznati da se nešto dešava u tom pravcu. Testovi u DVB-SIS standardu se provode na satelitu Eutelsat 5 West B (5°W) . Ovaj sistem omogućava kombinaciju DVB-T/T2 doprinosa i DVB-S/S2/S2X distribucije, odnosno jedan satelitski transponder bi bio dovoljan za obje aplikacije.

Tehnički parametri:
Eutelsat 5 West B (5°W)
tp. F2 (12,522 GHz, pol. V, SR: 29950, FEC: 2/3; DVB-S2/8PSK; DVB-SIS) – Transalpski snop
kodiranje: Viaccess

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept