Francuska gradi mrežu za France 2 UHD i France 3 UHD

0

Francuska zadržava svoju namjeru iz 2018. da tehnološki razvije digitalnu zemaljsku televiziju u zemlji kako bi bila domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2024. u ultra-visokoj rezoluciji 4K, potpuno besplatno za sve Francuze. Nove verzije kanala France 2 UHD i France 3 UHD biće lansirane u narednim mjesecima .

U septembru ove godine Počela je implementacija TNT UHD test multipleksa na nacionalnom nivou. Različite regije Francuske će biti pokrivene ovom mrežom svakog mjeseca, a ako na tom putu ne bude iznenađenja, cijeli proces implementacije će biti završen početkom 2024. godine.Testni MUX će biti podržan u DVB-T2 standardu, a kanali će biti komprimovani na HEVC/H.265 uz zadržavanje Ultra HD rezolucije (3840×2160 piksela) sa 50 IPS i HDR10. Tokom implementacije neće se emitovati TV kanali (osim ako se odluke ne promijene). Testovi imaju za cilj da postave scenu za usvajanje nove tehnologije prenosa kako bi se otkrili i rešili potencijalni problemi pre zvaničnog lansiranja.

Vodilo se računa da najnoviji UHD televizori možda nisu kompatibilni sa usvojenom specifikacijom, što su primijetili gledaoci koji su željeli gledati Roland Garros turnir u UHD 4K na TNT digitalnoj zemaljskoj televiziji u Francuskoj.

Gore navedena specifikacija nije dostignuće.
Ovo će biti prenos još jednog događaja, analognog prenosu Rolan Garosa u UHD 4K od strane France Télévisions .

Što je sa prijenosom France 2 UHD i France 3 UHD putem satelita, u IPTV ponudama internet provajdera ili u strimingu preko Molotova?
Za sada se o ovim pitanjima ćuti, ali se mora priznati da se nešto dešava u tom pravcu. Testovi u DVB-SIS standardu se provode na satelitu Eutelsat 5 West B (5°W) . Ovaj sistem omogućava kombinaciju DVB-T/T2 doprinosa i DVB-S/S2/S2X distribucije, odnosno jedan satelitski transponder bi bio dovoljan za obje aplikacije.

Tehnički parametri:
Eutelsat 5 West B (5°W)
tp. F2 (12,522 GHz, pol. V, SR: 29950, FEC: 2/3; DVB-S2/8PSK; DVB-SIS) – Transalpski snop
kodiranje: Viaccess