skip to Main Content
Španija podržava dalju ekspanziju UHD-a

Špansko ministarstvo za ekonomska pitanja i digitalnu transformaciju kaže da su eksperimentalne emisije ultra visoke definicije (UHD) već licencirane u svim glavnim gradovima provincije i drugim važnim gradovima zemlje. Antonio Fernández-Paniagua, zamjenik generalnog direktorata za planiranje i upravljanje radioelektronskim spektrom u ministarstvu, poziva na više.

Fernández-Paniagua će govoriti na predstojećem UHD 4K samitu u Malagi, a uoči događaja rekao je da svi španski televizijski kanali moraju nadograditi svoje programe na HD prije 14. februara 2024. godine.

Fernández-Paniagua će dati najnovije vijesti u vezi sa situacijom digitalne zemaljske televizije u Španjolskoj, posebno o njenoj evoluciji na HD i mjerama za budući prijelaz na UHD.

Španski plan digitalnog emitovanja je regulisan Kraljevskim dekretom 391/2019 i kojim se odobrava Nacionalni DTT tehnički plan. Ovo, prema Fernández-Paniagua, „uključuje mjere za promoviranje tehnoloških inovacija u audio-vizuelnim uslugama, a posebno za implementaciju visoke definicije i pripremu za UHD u budućnosti“. Također, ovaj kraljevski dekret utvrđuje “tehničke specifikacije koje digitalna zemaljska televizija emituje u visokoj definiciji i UHD-u”.

Fernández-Paniagua je dodao: „[Plan je kreiran] sa ciljem da se favorizuje buduća implementacija naprednih standarda digitalne zemaljske televizije sa tehnologijama sa većom spektralnom efikasnošću, koje omogućavaju efikasnije korišćenje radio spektra i poboljšanje kvaliteta Slika i zvuk”.

Još jedna mjera koja se razmatra i koja do sada nije korištena iako je već bila otvorena za sve operatere je da “u kapacitetu koji su im dodijelili u trenutnim multipleksima, određeni događaji mogu biti emitovani u UHD-u”, rekao je Fernández-Paniagua.

69

Vezani članci

lg-predstavio-tv-liniju-za-2023.-godinu

LG predstavio TV liniju za 2023. godinu

Naslovljen onim što naziva najnaprednijim asortimanom OLED televizora koji uranjaju gledanje i korisničko iskustvo podižu na nove visine, LG Electronics...

Back To Top
Search