7 miliona eura kazne za DAZN

Italijansko tijelo za zaštitu konkurencije AGCM nametnulo je oko 760.000 Kazne u eurima za TIM grupu i preko 7 miliona eura za pružatelja usluge striminga DAZN zbog zabranjenih klauzula sadržanih u ugovoru o pravima na prijenos fudbalskih utakmica Serije A u sezonama 2021/22, 2022/23 i 2023/24. Kako je saopšteno iz kancelarije, ugovorom je predviđena ekskluzivnost za TIM i zabrana sklapanja partnerstava sa konkurentima u sektoru telekomunikacija. Zahvaljujući preliminarnim procedurama koje je AGCM pokrenuo 6. jula 2021. godine, povreda je trajala samo nešto više od mesec dana: u avgustu 2021. kompanije su efektivno ukinule klauzule, a zatim su 4. avgusta 2022. sklopile novi ugovor .

Italijansko tijelo za zaštitu konkurencije AGCM zatvorilo je istragu o određenim klauzulama ugovora između TIM- a i DAZN-a za prijenos fudbalskih utakmica Serije A za tri sezone: 2021/22, 2022/23 i 2023/24 .
 
Na osnovu prihoda obje kompanije od marketinga televizijskih prava u sezoni 2021/22, ured je izrekao kaznu od preko 760.000 PLN TIM grupi . eura , a na DAZN-u u iznosu od preko 7,2 miliona eura . DAZN je nosilac prava za prenos svih utakmica Serije A u Italiji – do kraja sezone 2023/24. Može ekskluzivno prenositi 7 utakmica u redu, a preostale 3 prikazuju i DAZN i Sky .
 
Ugovor, koji je predviđao ekskluzivitet za TIM grupu i zabranu sklapanja partnerstava sa konkurentima u sektoru telekomunikacija, mogao je štetno uticati na dinamiku konkurencije u ovom sektoru na tržištima internet usluga. i na maloprodaju usluga pay TV.
 
Zapravo, prema sporazumu, TIM je lansirao paketnu ponudu koju konkurenti nisu mogli kopirati, uključujući pristup TimVision-u, DAZN-u i Internetu. Osim toga, to je bila ponuda koja bi TIM-ove konkurente mogla lišiti mogućnosti povezivanja posebno vrijednih sadržaja sa vlastitim servisima pristupa internetu (odnosno na prava na Seriju A za tri sezone 2021.-2024.), čime bi se ograničila mogućnost vršenja konkurentnih pritisak na TIM grupu. Osim toga, neke klauzule mogu imati ograničene komercijalne mogućnosti DAZN-a u vezi s razvojem ponude audiovizuelnih sadržaja na drugim tehnološkim platformama.
 
Efekti sporazuma, s posebnim naglaskom na one koji proizilaze iz isključivosti, trajali su oko mjesec dana, jer je praksa osujećena pokretanjem predistražnog postupka od strane Ureda 6. jula 2021. godine. Kao rezultat toga, u avgustu 2021. godine, TIM i DAZN ukinuli su sporne klauzule. Prvobitni ugovor je tada zamijenjen novim ugovorom potpisanim 4. augusta 2022., koji je u potpunosti uklonio ekskluzivnost.
 

Na ovaj način su svi zainteresovani operateri, uključujući i Sky , bili u mogućnosti da se udruže sa DAZN-om , te tako ponude kombinaciju interneta i TV usluga vezanih za pristup utakmicama Serije A.

satkurier.pl

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top