Zbog navedenog, BH Telecom javno poziva televiziju N1 da, po uzoru na druge bosanskohercegovačke informativne TV stanice, omogući distribuciju svog TV kanala na nekomercijalnoj osnovi ili da Sport Klub prihvati posljednju ponudu BH Telecoma sa ciljem zadržavanja Sport Klub i N1 TV kanala u sistemu Moja TV.

– Zbog potpune informacije za građane, ističemo da je u trogodišnjem ugovoru između BH Telecoma i Sport Kluba, N1 televizija bila zastupljena u paketu TV kanala zajedno sa Sport Klub TV kanalima, međutim navedeni TV kanal se mogao ugovoriti i samostalno po odvojenoj cijeni mimo paketa. U novoj dostavljenoj ponudi, Sport Klub je BH Telecomu ponudio samostalno ugovaranje N1 televizije, ali po više od dvostruko većoj cijeni – saopćili su iz BH Telecoma.

Za BH Telecom je, kako dodaju, potpuno neprihvatljivo zaključivanje ugovora za samostalnu distribuciju N1 televizije po nerealno uvećanoj cijeni, naročito jer nije došlo ni do kakvog poboljšanja niti unapređenja kvaliteta na strani N1 televizije koje bi sa poslovnog aspekta opravdalo plaćanje tako uvećane cijene, odnosno, plaćanje višemilionskih iznosa koje bi ta cijena prouzrokovala.

– Imajući u vidu dosadašnje navode i tendenciozno potenciranje neistinitih podataka od strane televizije N1, jasno je da iza istih stoji nerealan vlastiti poslovni interes, koji se nastoji ostvariti putem zloupotrebe medijskog prostora i dezinformisanja javnosti – zaključili su iz BH Telecoma.

Televizija N1, koja je u vlasništvu srbijanskog biznismena Dragana Šolaka, kao i Telemach, oglasila se prije par dana navodeći da će “stotine hiljada gledatelja koji su program N1 proteklih godina pratili preko BH Telecomove platforme Moja TV, za dva dana ostati bez prilike da gledaju prepoznatljive sadržaje informativne televizije N1, a ostat će uskraćeni za predizborne debate i izbornu noć na N1”.

– Ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika N1 televizije, i javnog preduzeća BH Telecom istječe 31. augusta, a pregovori o produženju ugovora bezuspješno se privode kraju. To znači da pretplatnici BH Telecoma neće moći pratiti Novi dan, Newsroom, Dan uživo, Dnevnik, Pressing, Izvan okvira i brojne druge sadržaje – navedeno je.

Šolakova United Media već nekoliko dana uvjerava javnost da je odluka BH Telecoma “o isključenju signala N1 nije poslovna, nego politička”. Oni neprodužavanje ugovora, odnosno nepotpisivanje novog po cijeni koju BH Telecom ne želi prihvatiti jer ju smatraju ekonomski neopravdanom, vezuju za početak izborne kampanje u BiH. United Media, odnosno N1, direktno optužuje SDA da žele “ugasiti” N1. Iz te stranke se nisu oglašavali, dok BH Telecom uporno saopćava da neće pristati na nerealno visoku cijenu kako bi imali N1 u svojoj ponudi.

faktor.ba