BT isporučio prvi 8K sportski prijenos uživo u domove

BT Sport je uspješno isporučio prvi u Velikoj Britaniji 8K prijenos vrhunskog sportskog događaja u kuću.

Prenos 26. marta Premiership Ragby meča između Saracena i Bristol Bearsa omogućio je BT Sport-u da istraži OB i proizvodne tokove za 8K prijenose uživo – testirajući mogućnost pokretanja 8K HDR-a s pokrivenošću utakmica, domaćom prezentacijom i reprodukcijom uključujući umetanje oglasa.

U ovom novom testu:

  • BT Media & Broadcast je pružio linkove za doprinose od Totenhema do Stratforda
  • Sony Image Products and Solutions Europe koji je obezbijedio dvije UHC-8300 kamere i PWS-4500 server za snimanje izlaza
  • Samsung Electronics UK dostavio je svoje QN800 Neo QLED 8K televizore za BT Sport Stratford Studios
  • EMG UK je obezbijedio 8K kamion i objekte na licu mjesta
  • Fujinon koji je pružio širokougaono 22:1 i box objektiv 86:1
  • Appear pruža 8K doprinose kodera i dekodera integriranih u mrežu Vena
  • Synamedia je obezbijedila 8K distribucijski/striming koder i izvorni server

Jamie Hindhaugh, glavni operativni direktor, BT Sport, rekao je: „BT Sport nastavlja da vodi industriju s inovacijama koje našim klijentima pružaju najbolje iskustvo gledanja sportova u Velikoj Britaniji. Bilo da se radi o prošlosezonskom lansiranju funkcija Matchday Experience u našoj aplikaciji, ili o našim nedavnim probnim varijantama gledanja proširene stvarnosti s omogućenom 5G, mi smo na misiji da odvedemo naše gledaoce u srce sporta.”

Emiter je ranije bio partner Samsunga za prvi javni 8K sportski prijenos u Velikoj Britaniji koji je isporučen u zatvorenom krugu oko utakmice UEFA Lige Evrope između Arsenala i Olimpijakosa. Također je demonstrirao jedan od prvih svjetskih 8K sportskih prijenosa uživo koji su prikazivali Gallagher Premiership Ragby 7s turnir u RAI Amsterdamu tokom IBC 2019.

“Osnaživanje 8K gledanja, kao što je BT dokazao, rješava zahtjeve za imerzivnijim iskustvima koja ljubitelje sporta približavaju igri sa oštrim sportskim scenama,” rekla je Elke Hungenaert, potpredsjednica za upravljanje proizvodima, Synamedia. “Naši VIVID Compression napredni algoritmi zasnovani na umjetnoj inteligenciji omogućavaju 8K ekosistem s nikad prije viđenim kvalitetom i gustinom videa u razmjeru i isplativo danas. Nema potrebe više čekati – budućnost uspješnog prijenosa sportova uživo u 8K je službeno stigla.”

Nema naznaka da BT planira bilo kakvu trajnu 8K uslugu u kući.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top