DAZN je pronašao način da zaštiti fudbalske utakmice tako da one ne mogu biti piratizirane

U DAZN-u znaju da imaju važnu odgovornost kada je u pitanju zaštita svog sadržaja, kako kod vlasnika prava tako i kod korisnika. Iz tog razloga, platforma je odlučila usvojiti novi sistem kako bi spriječila piratske fudbalske utakmice.

Ovo nije prvi put da DAZN donosi odluku o uvođenju tehnologije koja štiti njegov sadržaj i signale prijenosa utakmica i drugih sportova. Već 2023. počeli su koristiti GeoGuard alat, koji je odgovoran za otkrivanje VPN konekcija i proksija. Razvijena od strane specijalizovane kompanije GeoComply, do sada im je ova tehnologija delovala veoma dobro. Toliko dobro da su najavili usvajanje najnovijeg sistema od istog programera.

Novi DAZN alat

S obzirom na dobre rezultate u kojima su, čini se, do sada uživali sa uslugama ovog programera, platforma je također dodala korištenje svoje najnovije kreacije. Usvajanjem ove odbrambene mjere, ono što će učiniti je uvesti novu zaštitu koja je, prije svega, usmjerena na sprječavanje piraterije i online prevara.

Zahvaljujući GeoComply Core-u, oni čine korak naprijed kada je u pitanju otklanjanje ilegalnog pristupa koji se javlja na njihovim signalima hakovanjem kućnih IP-ova. Ovo je dobro poznat problem u streaming industriji i nešto što DAZN želi što prije zaustaviti kako bi se smanjila količina piratskih signala akumuliranih u njegovim fudbalskim igrama.

Geolokacijski nadzor

Prioritet sportske striming platforme je osigurati da signal njene usluge stigne upravo do onoga koga treba. Oni znaju da pirati koji ukradu njihove emisije imaju različite načine da ostvare svoje planove i svjesni su da je hakovanje veza drugih korisnika jedan od najčešće korištenih sistema. Ali oni su uvjereni da će izuzetno pažljivo praćenje geolokacije korisnika biti više nego dovoljno da se ovaj problem zaustavi.

Upotreba GeoComply Core sistema uključuje implementaciju niza procesa koji garantuju odsustvo piraterije. Njegovi programeri kažu da koriste stotine lokacijskih podataka i da stalno provode provjere identiteta kako bi bili svjesni svega što se dešava u konekcijama korisnika pretplaćenih na streaming servise. Primjenjuju metode i sisteme protiv prijevare koji provjeravaju integritet uređaja koji se povezuju. Oni to rade tako što pregledavaju sve operacije geolokacije koje se izvode, kao što je trenutak u kojem se signal prenosi na određeni IP. To im omogućava da otkriju bilo koju vrstu lažne aktivnosti i tako blokiraju signale koji nisu među onima koji bi trebali biti aktivni. Za GeoComply tim je ključno da svoje klijente, u ovom slučaju DAZN, mogu uvjeriti da njihov sadržaj dopire samo do korisnika koji su pretplaćeni na njihovu platformu.

Kada je riječ o razumijevanju efikasnosti tehnologije koju koristi ova kompanija, morate znati da već postoji nekoliko platformi koje su koristile njene usluge . Na primjer, Amazon koristi sisteme za kontrolu piraterije i geolokacije koje nudi GeoComply i pošteno je priznati da oni imaju jednu od platformi koja najbolje kontrolira neprikladan pristup njihovom sadržaju. Ostale usluge koje koriste ove alate uključuju beIN Sports ili BBC.

DAZN je uvjeren da će usvajanje ovog sistema pomoći u nastavku borbe protiv piraterije kako bi signal prijenosa njegovih fudbalskih utakmica bio što zaštićeniji. Na ovaj način će moći da odgovore na poverenje koje LaLiga EA Sports daje njima i drugim sportskim takmičenjima sa kojima sarađuju širom sveta. Ali, očito, već sada možemo zamisliti da to neće biti posljednja mjera koju uvode za nastavak borbe protiv pirata. Bitka se nastavlja.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top