DAZN najveći sportski emiter, ali gubici ostaju

DAZN je stavio planove za inicijalnu javnu ponudu (IPO) na čekanje nakon što je prijavio gubitak od preko 2 milijarde dolara. 

U svom godišnjem pregledu, kompanija Sir Lena Blavatnika rekla je da je dodala preko 75 prava na platformu u proteklih 12 mjeseci, što je čini najvećim svjetskim sportskim emiterom.

U pregledu se dodaje da su prihodi DAZN-a u 2022. godini iznosili 2,3 milijarde dolara ili 70 posto više nego u prethodnoj godini. Završio je 2022. sa 15 miliona premium pretplatnika.

Međutim, u bilješci za svoje pretplatnike, Enders Analysis je napomenuo da su gubici u 2021. – gdje su brojke sada dostupne, sada narasli na 1,4 milijarde dolara – situacija za koju se očekuje da će se poboljšati 2022. „Povećanje cijena na glavnim tržištima i pomoćni tokovi prihoda će pomoći zaustaviti gubitke, ali postizanje rentabilnosti do 2023. i dalje je izazov”, rekao je Enders.

DAZN je sada prisutan na preko 130 miliona povezanih uređaja, u odnosu na preko 100 miliona u 2021. Sve u svemu, imao je 1,2 milijarde sati striminga u 2022. (1 milijarda u 2021.), a 100 miliona korisnika je gledalo DAZN na YouTube-u preko portfelja kanala. DAZN je također imao 8 milijardi impresija na društvenim mrežama.

U intervjuu za Bloomberg, izvršni direktor Shay Segev potvrdio je da je stjecanje sportskih prava u Njemačkoj i Italiji bila značajna investicija. On je potvrdio da su planovi za IPO sada na čekanju, ali da bi se ipak mogli održati u naredne dvije do tri godine, au međuvremenu će kompanija biti dobrodošla strateškim investitorima.

DAZN je obnovio prava na Ligu prvaka u Njemačkoj i osigurao ključne ugovore o distribuciji u Italiji i Španiji. Međutim, izgubio je ugovor o kupovini cijelog ili dijela BT Sporta od Warner Bros. Discoveryja i još uvijek se suočava sa tehničkim problemima oko Serie A u Italiji.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top