skip to Main Content
DAZN najveći sportski emiter, ali gubici ostaju

DAZN je stavio planove za inicijalnu javnu ponudu (IPO) na čekanje nakon što je prijavio gubitak od preko 2 milijarde dolara. 

U svom godišnjem pregledu, kompanija Sir Lena Blavatnika rekla je da je dodala preko 75 prava na platformu u proteklih 12 mjeseci, što je čini najvećim svjetskim sportskim emiterom.

U pregledu se dodaje da su prihodi DAZN-a u 2022. godini iznosili 2,3 milijarde dolara ili 70 posto više nego u prethodnoj godini. Završio je 2022. sa 15 miliona premium pretplatnika.

Međutim, u bilješci za svoje pretplatnike, Enders Analysis je napomenuo da su gubici u 2021. – gdje su brojke sada dostupne, sada narasli na 1,4 milijarde dolara – situacija za koju se očekuje da će se poboljšati 2022. „Povećanje cijena na glavnim tržištima i pomoćni tokovi prihoda će pomoći zaustaviti gubitke, ali postizanje rentabilnosti do 2023. i dalje je izazov”, rekao je Enders.

DAZN je sada prisutan na preko 130 miliona povezanih uređaja, u odnosu na preko 100 miliona u 2021. Sve u svemu, imao je 1,2 milijarde sati striminga u 2022. (1 milijarda u 2021.), a 100 miliona korisnika je gledalo DAZN na YouTube-u preko portfelja kanala. DAZN je također imao 8 milijardi impresija na društvenim mrežama.

U intervjuu za Bloomberg, izvršni direktor Shay Segev potvrdio je da je stjecanje sportskih prava u Njemačkoj i Italiji bila značajna investicija. On je potvrdio da su planovi za IPO sada na čekanju, ali da bi se ipak mogli održati u naredne dvije do tri godine, au međuvremenu će kompanija biti dobrodošla strateškim investitorima.

DAZN je obnovio prava na Ligu prvaka u Njemačkoj i osigurao ključne ugovore o distribuciji u Italiji i Španiji. Međutim, izgubio je ugovor o kupovini cijelog ili dijela BT Sporta od Warner Bros. Discoveryja i još uvijek se suočava sa tehničkim problemima oko Serie A u Italiji.

42

Vezani članci

Back To Top
Search