Disney se pridružuje Netflixu u suzbijanju dijeljenja lozinki

0

Disney se sprema poduzeti mjere protiv pretplatnika koji dijele svoje lozinke s ljudima izvan njihovog domaćinstva.

Od svog lansiranja u novembru 2020. godine, Disney se brzo etablirao kao jedan od 5 najboljih globalnih servisa za striming, sa sadržajem koji je izvučen iz kultnih zabavnih brendova, uključujući Disney, Pixar, Marvel, Star Wars i National Geographic.Međutim, cijena slave je nelicencirano gledanje i u ovosedmičnom finansijskom pozivu, izvršni direktor Bob Iger potvrdio je da Disney pojačava akciju protiv dijeljenja lozinki.

Iger je opisao problem kao “značajan”, ali je dodao da Disney istražuje načine za rješavanje problema dijeljenja računa i najbolje opcije da se omogući pretplatnicima koji plaćaju da podijele svoje račune sa prijateljima i porodicom.

„Ono što ne znamo, naravno, jeste da dok budemo radili na ovome, koliko će se deljenje lozinki dok ga u osnovi eliminišemo pretvoriti u rast broja sub-a. Očigledno, vjerujemo da će ih biti, ali ne nagađamo”, rekao je on.

Kao i kod Netflixa, koji je počeo da razmatra kako da smanji deljenje lozinki kada je postalo jasno da nivo pretplatnika počinje da pada, Disney vidi ovaj potez kao deo šire strategije za poboljšanje svojih marži.

Ovo uključuje daljnje uvođenje nivoa koji podržava oglašavanje, a koji će debitovati na odabranim tržištima diljem Europe i Kanade 1. novembra.

Pretplatnički ugovori će biti ažurirani kasnije ove godine “sa dodatnim uslovima o našim politikama dijeljenja” prije daljnjih akcija 2024.

Advertisement