Skip to content

Italija: Velika policijska operacija protiv ilegalnog streaminga

cablepiracy-1024x556

Italijanska polizia postale u gradu Kataniji sprovela je operaciju protiv audiovizuelne piraterije, uz izvršenje brojnih pretresa i zapljena u 23 provincije.

Sedamdeset osoba je trenutno pod istragom zbog zločinačkog udruživanja transnacionalne prirode u cilju širenja televizijskih modula s uslovnim pristupom. Suočeni su i sa drugim optužbama kao što su pranje novca, lažni prijenos imovine, zamjena osobe, posjedovanje i proizvodnja lažnih identifikacionih dokumenata, nepravilna upotreba i falsifikovanje instrumenata bezgotovinskog plaćanja.

Istragama, razvijenim stalnim praćenjem mreže u cilju suzbijanja sajber kriminala, otkriveno je postojanje kriminalnog udruženja organizovanog na hijerarhijski način prema različitim i specifičnim ulogama (šef, zamjenik šefa, master, administrator, tehničar, preprodavac), čiji proizvodi su distribuirani širom zemlje (Katanija, Rim, Napulj, Salerno i Trapani) iu inostranstvu u Engleskoj, Nemačkoj i Tunisu. Organizacija se specijalizirala za distribuciju velikom broju korisnika, na nacionalnom i međunarodnom nivou, programa uživo i sadržaja na zahtjev zaštićenih televizijskim pravima, u vlasništvu najpoznatijih televizijskih platformi, putem ilegalnog IPTV sistema.

Dobit utvrđena samo u mjesecima istrage iznosi oko 10 miliona eura, ali šteta za audiovizuelnu industriju mogla bi iznositi više od 30 miliona eura mjesečno s obzirom na to da je operacijom otkriveno 70 posto ilegalnog nacionalnog striminga, što predstavlja preko 900.000 korisnika.

Prve istrage su ukazale na prisutnost na Telegramu, na raznim društvenim mrežama, na raznim stranicama botova, kanala, grupa, naloga, foruma, blogova i profila koji oglašavaju prodaju na nacionalnoj teritoriji, pristupa za ilegalni streaming sadržaja do plaćanja putem IPTV najpopularnijih platformi.

Mala grupa vođa bila je odgovorna za promociju i usmjeravanje poduhvata, odlučivanje o troškovima pretplate, obustave usluge i metoda distribucije uređaja i koordinacije pojedinačnih operatera u cijeloj zemlji.

Nadalje, kako bi izbjegli istragu, osumnjičeni su koristili šifrovane aplikacije za razmjenu poruka, fiktivne identitete i lažna dokumenta; potonji su se također koristili za registraciju korisnika telefona, kreditnih kartica, televizijskih pretplata i iznajmljivanja servera.

Ilegalni dotok nelegalnih uređaja prema korisnicima je zaustavljen, a tokom pretresa oduzet je brojni kompjuterski materijal i nedozvoljeni uređaji za povezivanje i emitovanje.

U ovoj fazi istragom su obuhvaćeni samo oni u vrhu organizacije, kao i preprodavači TV paketa, nakon čega će biti identifikovani korisnici nelegalnih usluga.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept