skip to Main Content
John Malone kaže da će platforme poput Apple, Amazon i Roku dominirati streamingom

Predsjedavajući Liberty Media John Malone rekao je za CNBC da bi Amazon , Apple ili Roku mogli dominirati u prepunom streaming prostoru s obzirom na njihovu sposobnost globalnog skaliranja.

“Mislim da će ove globalne platforme biti izuzetno moćne”, rekao je Malone u intervjuu koji je u četvrtak emitiran s CNBC-ovim  Davidom Faberom . Većina proizvoda koje stvore prodavat će se na veliko putem ovih transportnih sistema, dodao je milijarder medijski mogul.

“Potrošač neće htjeti kupovati od širokog broja pretplatničkih usluga. Skloni će im se obratiti se jednom prikladnom dobavljaču. Sve više izgleda kao da će to biti, znate, Amazon … ili je bit će Apple, ili će to biti Roku. Ili bi to ipak mogao biti Googleov napor “, dodao je.

Kako potrošači i dalje prekidaju kablove u korist streaminga, prostor postaje sve konkurentniji i borba za pretplatnike nastavlja se zahuktavati. Najveće američke medijske kompanije, uključujući  DisneyComcast- ov NBCUniversal,  AT&T- ov Warner Media, pokrenule su vlastite streaming usluge, dok svijet zabave narušavaju tehnološki giganti poput Applea i Amazona.

Malone je rekao da Amazon i Apple pružaju “izuzetno kvalitetne usluge” i zadovoljavaju potrebe potrošača, dok je Roku, koji objedinjuje sadržaj na svojoj platformi, dobro pozicioniran za dugoročni rast.

“Mislim da su ljudi koji pored sadržaja imaju platforme, samo platforme, poput Rokua, u prilično dobroj poziciji za izgradnju dugoročnog profitabilnog globalnog poslovanja”, rekao je Malone.

“A zbog svoje veličine i svoje tržišne snage, u poziciji su da slome konkurente ili čak da uđu u paralelne poslove i prave pustoš. Ne vidim da bi nešto moglo usporiti”, dodao je Malone.

Kablovska industrija “promašila brod”

Medijski magnat vjeruje da je kablovska industrija teško sustići druge velike direktne potrošačke igrače koji se brzo šire na globalnoj razini.

“Vjerujem da je kablovska industrija, američka kablovska industrija, nekako propustila mogućnost da bude izravni potrošač u video prostoru”, rekao je Malone. “Nikad ne recite nikad i nikad ne recite da je prekasno, ali razmjeri povelje ili razmjera Comcast-a su mali u usporedbi s razmjerom Amazona ili razmjerom Apple-a.”

Malone je sagradio carstvo kablova TCI 1970-ih, prije nego što ga je prodao AT&T-u 1999. godine za otprilike 50 milijardi dolara.

Disney-jev streaming servis Disney + iznevjerio je prošla očekivanja prve godine sa 73,7 miliona pretplatnika. Operativni prihod njenih kablovskih mreža opao je za 7% u odnosu na prošlu četvrtinu usred nižih rezultata na ESPN-u.

Nova streaming usluga Peacock za NBCUniversal dosegla je gotovo 22 miliona registracija. Usluga, koja nudi besplatne i plaćene opcije, imala je 10 miliona registracija kada je Comcast zadnji put prijavio zaradu u julu.

“Te su stvari globalne. A momci s kabelske televizije o kojima govorimo podskup su SAD-a”, rekao je Malone. “Ne vidim kako u ovom trenutku mogu uhvatiti vagu kako bi se mogli postaviti tako moćno u odnosu na distribuciju zabavnog sadržaja.”

113

Vezani članci

Back To Top
Search