Kanada uvodi taksu na usluge streaminga

Kanadski medijski regulator najavio je servisima za streaming namet od pet posto kako bi podržao finansiranje lokalnih vijesti i radna mjesta u medijskom sektoru.

Servisi će plaćati namet na promet u Kanadi, a prihod od nekih 200 miliona kanadskih dolara (134 miliona eura) bit će usmjeren u kreiranje domaćeg sadržaja, uključujući programe starosjedilačkih zajednica, izvijestila je u utorak Kanadska komisija za radio-televiziju i telekomunikacije (CRTC), prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

„Današnja odluka osigurat će značajan doprinos servisa za online streaming stvaranju kanadskog i sadržaja starosjedilačkih zajednica”, rekla je izvršna direktorica CRTC-a Vicky Eatrides.

Finansiranje kanadske kulture

Namet se temelji na zakonu koji je kanadski parlament usvojio prošle godine, priželjkujući značajniju ulogu kompanija poput Netflixa i Youtubea u finansiranju kanadske kulture.

Zakon bi trebao garantirati promociju kanadske muzike i priča posredstvom servisa za streaming i podržati radna mjesta, objavila je vlada.

Novac će biti usmjeren u finansiranje programa kojima hitno treba pomoć, poput lokalnih vijesti na radiju i televiziji, sadržaja o starosjedilačkim zajednicama i onih na francuskom jeziku.

Odluka je konačna i stupa na snagu u septembru, a servisi će plaćati namet samo na usluge koje nisu povezane sa kanadskim medijskim kompanijama.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top