LaLiga i Movistar Plus+ dobili su parnicu protiv piraterije

Španska LaLiga i Movistar Plus+ dobili su zajedničku tužbu koju su pokrenuli pred Trgovinskim sudom br. 9 u Barseloni koja im omogućava da sedmično blokiraju pristup domenima koji olakšavaju pirateriju sadržaja LaLige.

Prema Telefónici, operateru Movistar Plus+, odluka suda je od 25. jula i stupa na snagu danas (8. avgusta), četiri dana prije početka sljedeće sezone LaLige. Radit će do sezone 2024/25 i podrazumijevati „dinamičko blokiranje“ jer se neće primjenjivati ​​na vrijeme, već sedmično uz nove identifikacije URL-ova, domena i IP adresa, bez potrebe obavještavanja suda u unaprijed. Citirajući presudu suda, Telefónica dodaje da je ova mjera zaštite neophodna jer se otkrivaju “brojni slučajevi digitalne piraterije koji flagrantno utiču na iskorištavanje njihovih prava”, korištenjem “različitih modela piraterije audiovizuelnih sadržaja na internetu (posebno sportskih). sadržaj)”.

Značajno je da je presuda u skladu sa prethodnim mehanizmima koje su objavili Trgovački sud broj 7 u Madridu 11. februara 2020. i Trgovački sud broj 6 u Barseloni 21. decembra 2021. godine.

S tim u vezi, Movistar Plus+ je dobio još jednu presudu koja će rezultirati da će telekomunikacioni operateri za pristup internetu u Španiji morati sedmično blokirati pristup domenima koji olakšavaju piratstvo audiovizuelnog sadržaja na platformi Movistar Plus+.

Odluka, ponovo Trgovinskog suda broj 9 Barselone, važi za tri fudbalske sezone do 2024/25. Zaštitit će sav sadržaj na platformi Movistar Plus+, kao i sadržaj OTT servisa s kojima ima ugovore.

To uključuje DAZN, Netflix, Disney+, Prime Video, ATRESplayer Premium, Mitele i LaLiga Sports.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top