NASA će emitovati misiju SpaceX Crew-6

NASA će putem https://www.nasa.gov/live izvještavati o predstojećim aktivnostima uoči lansiranja SpaceX-ove misije Crew-6 s posadom s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Lansiranje rakete Falcon 9 zakazano je za nedjelju, 26. februara, iz lansirnog kompleksa 39A u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Planirano je da raketa Falcon 9 lansira svemirsku letjelicu Crew Dragon na svom 9. letu sa astronautima. Prva faza Falcona 9 sletjet će na brod bez posade u Atlantskom okeanu. NASA-ini astronauti Stephen Bowen, Warren “Woody” Hoburg , astronaut UAE Sultan Al Neyadi i ruski kosmonaut Andrei Fedyaev letjet će Crew Dragon kako bi započeli šestomjesečnu ekspediciju na Međunarodnu svemirsku stanicu. Crew Dragon će se vratiti na lansiranje na more. Ovaj početak je već odgođen od 19. februara ove godine.

Zanimljivo, ovo obećava vrući period od 4 lansiranja raketa Falcon 9 iz 3 svemirske luke (dvije na Floridi i jedna u bazi Vandenberg). Prvo 23. februara u U 18:37 GMT (13:37 EST) raketa Falcon 9 poletjet će sa lansirne rampe SLC-40 na Floridi kako bi nosila sljedeću seriju Starlink 6-1 internet satelita . Ova misija će biti prva misija koja će lansirati Starlinkov novi dizajn veće svemirske letjelice, poznat kao “Starlink V2 Mini” . Prva faza Falcona 9 sletjet će na brod bez posade u Atlantskom okeanu. 27. februar leteće Falconom 9 sa misijom Starlink 2-7. Lansiranje će se održati sa SLC-4E u bazi svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. Ova misija će rasporediti Starlink satelite u orbitu visokog nagiba, nagnutu pod 70 stepeni prema ekvatoru. Prva faza bustera Falcona 9 sletjet će na brod bez posade u Tihom okeanu. 1. mart at. 19:44 GMT (14:44 EST) sa SLC-40 (Space Force Station Cape Canaveral, Florida) još jedan Falcon 9 bi trebao lansirati teret od 40 OneWeb 17 satelita . Ovo će biti treće lansiranje OneWeb satelita iz SpaceX-a i ukupno 17. lansiranje OneWeb-a. SpaceX ima snažan plan lansiranja i još 2 lansiranja u martu!

Kapsula Crew Dragon trebala bi pristati u luci Harmony Module stanice u ponedjeljak, 27. februara. Ovo je šesta misija rotacije posade sa astronautima koji koriste svemirsku letjelicu SpaceX Dragon na raketi Falcon 9 u orbitalnu laboratoriju u sklopu programa Commercial Crew. Počeće 26. februara u 7:07 GMT (2:07 EST po lokalnom vremenu).

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top