Skip to content

Netflix sa 231 milionom pretplatnika na kraju 2022

netflix-hq

Na kraju decembra 2022. Netflix je imao 230,75 miliona pretplatnika, što je povećanje od 7,66 miliona u četvrtom tromjesečju i 8,91 miliona u cijeloj godini. Američki streaming gigant prijavio je 7,852 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju. prihoda, uz blagi rast od 1,9 posto. godine, 550 miliona dolara operativni profit i koeficijent profitabilnosti od 7%. Prihod Netflixa za 2022. bio je 31,616 milijardi dolara, a operativni profit 5,633 milijarde dolara. Istovremeno, Netflix je objavio da Reed Hastings više nije izvršni direktor. Najavio je i uvođenje plaćenog dijeljenja računa.

“2022. godina je bila izazovna, sa neravnim početkom, ali uspješnim završetkom. Vjerujemo da imamo jasan put za ponovno ubrzanje rasta prihoda: nastaviti poboljšavati sve aspekte usluge Netflix, uvesti plaćeno dijeljenje računa i izgraditi našu ponudu podržanu oglasima. Kao i uvijek, naši uspjesi nastavljaju da zadovoljavaju naše pretplatnike i vremenom grade još veću profitabilnost.”

U četvrtom kvartalu 2022. godine, pretplate na Netflix u SAD-u i Kanadi porasle su za 0,91 miliona na 74,3 miliona, u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike za 3,2 miliona na 76,73 miliona , u Latinskoj Americi za 1,76 miliona na 41,7 miliona, a u azijsko-pacifičkom regionu za 1,79 miliona na 38,02 miliona. Prosječan prihod od pretplate na Netflix bio je najveći u SAD-u i Kanadi – 16,23 dolara. , a najniža u azijsko-pacifičkoj regiji – 7,69 dolara. U regiji EMEA, kojoj pripada Poljska, iznosila je 10,43 USD. Netflix je rekao da je posebno zadovoljan izvođenjem serija kao što su “Stranger Things” (sezona 4), “Srijeda”, “Dahmer – The Monster: The Jeffrey Dahmer Story” , “Bridgertoni” (2. sezona), “Ko je Anna?” i “Harry i Meghan” . Među filmovima su: “Projekt Adam”, “Sivi čovjek”, “Purpurna srca”, “Stakljeni luk: Film izvađen nožem”, “Morska zvijer” i “Tinder Cheater” . Reed Hastings više nije izvršni direktor Netflixa. Istovremeno, Netflix je objavio da je Reed Hastings – do sada izvršni direktor, postao izvršni predsjednik, a Greg Peters je unaprijeđen iz glavnog izvršnog direktora u ko-izvršnog direktora, zajedno sa Tedom Sarandosom i članom odbora direktora Netflixa.

“Želio bih da se zahvalim Reedu na njegovom vizionarskom vodstvu, mentorstvu i prijateljstvu u proteklih 20 godina. Svi smo toliko naučili iz njegove intelektualne strogosti, poštenja i spremnosti da se prihvati velikih izazova – i radujemo se što ćemo raditi s njim još mnogo godina. Otkako nam je Reed počeo delegirati upravljanje, Greg i ja smo izgradili snažan operativni model zasnovan na našim zajedničkim vrijednostima i sličnom pristupu razvoju. Veoma sam uzbuđen što ću započeti ovo novo poglavlje sa Gregom kao ko-direktorom,” rekao je Ted Sarandos.”

“Čast mi je biti ko-izvršni direktor Netflixa. Ted i ja smo radili zajedno dugi niz godina, gradeći ogromno povjerenje i međusobno poštovanje. Motivirani smo istim ciljem: bolje služiti našim pretplatnicima kako bismo mogli nastaviti s rastom našeg poslovanja,” dodao je Greg Peters.”

Pored ovih promjena, Bela Bajaria , dotadašnji čelnik globalne televizije, postao je direktor sadržaja, a Scott Stuber je imenovan za predsjednika Netflix filma.

Netflix prognoze za 2023

Netflix predviđa rast prihoda u prvom kvartalu 2023. za 4 posto. On očekuje da će to biti vođeno rastom pretplatnika i rastom prihoda od pretplate. Netflix očekuje samo blagi porast pretplate tokom perioda (u poređenju sa smanjenjem od 0,2 miliona u Q1 2022).

“Naše projekcije za manji broj novih pretplata u Q1 2023. u odnosu na Q4 2022. su u skladu sa normalnom sezonskom dinamikom i uključuju snažan rast pretplatnika u Q4 2022.”, navodi se u pismu Netflixa dioničarima.

U novembru, Netflix je predstavio novi plan pretplate s oglasima u 12 zemalja. Vjeruje da će oglašavanje biti značajan dugoročni izvor prihoda i profita.
Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept