skip to Main Content
Rusija priprema „senzacionalni“ novi OTT zakon

Strani OTT servisi koji rade u Rusiji uskoro će se naći u sasvim drugačijem regulatornom okruženju od trenutnog.

Kommersant izvještava da je zamjenik Dume Anton Gorelkin dovršio nove izmjene zakona „O informacijama, informacijskim tehnologijama i zaštiti informacija“ koji bi mogli biti predati Državnoj dumi ove jeseni. Oni će zamijeniti prethodni račun, koji je podnio prošlog decembra i kojim je prošireno ograničenje od 20% na strano vlasništvo na sve audiovizuelne usluge koje posluju u Rusiji.

Iako novi amandmani više ne postavljaju ograničenje stranog vlasništva od 20%, oni ograničavaju stranu kontrolu nad upravljanjem platformama. Kako je objasnio Gorelkin, stranci će moći posjedovati usluge i zarađivati ​​od investicija, ali neće moći kontrolirati odluke.

Izmjenama se također navodi da će video servisi čiji je udio u ruskoj publici manji od 50% moći otvoriti predstavništva u Rusiji. Međutim, njima će se morati upravljati uz pomoć posebnog međunarodnog fonda, po uzoru na onaj koji već vodi ruski servis Yandex, u kojem postoje ruski predstavnici.

Značajno je da će biti postavljena ograničenja za distribuciju biblioteka sadržaja u stranom vlasništvu. Veći će dijelovi morati pružiti biblioteke drugim video uslugama, a oni koji to ne učine suočit će se sa zabranom distribucije na pametnim televizorima i mobilnim aplikacijama.

55

Vezani članci

Back To Top
Search