Španija će obavezati streamere da pomognu u finansiranju javnog emitera

0

Španska vlada obvezati će platforme za streaming kao što je Netflix da pomognu u finansiranju javnog emitera RTVE kroz doprinos od 1,5% njihovih prihoda od sljedeće godine.

Mjera je dio novog nacrta audiovizuelnog zakona u zemlji, koji bi trebalo da usvoji Congreso de los Diputados, donji dom španskog zakonodavnog tijela, Cortes Generales, u prvom kvartalu sljedeće godine.Uključivanje međunarodnih streamera kao što su Netflix, Amazon Prime Video, Disney + i HBO u obavezu izdvajanja dijela prihoda za podršku izdavaču zahtijevalo je od državnih telekom operatera i komercijalnih emitera, koji su takođe odgovorni, da stvore nivo igralište.

Streameri će takođe biti obavezni da izdvoje 5% svojih prihoda ostvarenih u Španiji za finansiranje filmova i serija evropskog porekla ili da direktno doprinose fondu za podršku audiovizuelnim delima, Fondo de Protección de la Cinematografia kojim upravlja Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA).

Prema novinama El País , pozivajući se na vladine izvore, vlasti namjeravaju izračunati iznos koji će platiti pružatelji usluga prijenosa na osnovu „stvarnih prihoda“, a ne onih koji su deklarirani kao porijeklom iz Španije, a koji će vjerovatno biti minimalni od kompanija čija je evropska baza negdje drugdje. Međutim, vlada još nije precizirala kako bi se to moglo učiniti.

Vlada će u međuvremenu također ukinuti izravni porez od 0,9% prihoda nametnutog telekom operaterima prije deset godina koji ide direktno RTVE-u, pod uvjetom da telekomunikacije koje su sada izuzete doprinesu razvoju 5G u Španiji.

One telekomunikacijske kompanije s ponudom audiovizuelnih usluga i dalje će biti obvezne plaćati 1,5% audiovizuelnih prihoda za održavanje izdavača.

Novi zakon takođe će RTVE-u pružiti veću fleksibilnost u načinu na koji prikuplja sredstva, s više mogućnosti za sponzorstvo i oglašavanje oko programa i omogućavanjem prodaje oglašavanja na digitalnim platformama koje omogućavaju pristup njegovom sadržaju nakon emitiranja.

Advertisement