Dio velike ekspanzije
Streaming servis Disney Plus dostupan i u BiH

0

Streaming video usluga Disney Plus, koja je u vlasništvu kompanije Walt Disney Company, dostupna je u dodatne 42 zemlje i 11 novih teritorija, a među novim zemljama je također Bosna i Hercegovina.

Disney Plus je od utorka 14. juna dostupan korisnicima u Grčkoj, Turskoj, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Češkoj Republici i Hrvatskoj, a sada dolazi u još zemalja širom Evrope, Zapadne Azije i Afrike. U Južnu Afriku je stigao 18. maja, a širom Zapadne Azije i Sjeverne Afrike je dostupan od 8. juna.Pored BiH gdje je već dostupan, korisnici će od 16. juna servisu moći pristupiti iz Austrije, Albanije, Alžira, Andore, Bahreina, Belgije, Bugarske, Danske, Egipta, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Islanda, Iraka, Irske, Izraela, Italije, Jordana, Kosova, Kuvajta, Latvije, Libanona, Libije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Monaca, Crne Gore, Maroka, Sjeverne Makedonije, Norveške, Omana, Palestine, Poljske, Portugala, Katara, Rumunije, San Marina, Saudijske Arabije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Južne Afrike, Španije, Švedske, Švicarske, Tunisa, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Vatikana i Jemena. Među novim teritorijama na kojima će Disney Plus biti dostupan su Farski Otoci, Francuska Polinezija, Francuske južne teritorije i druge.

Disney Plus je pokrenut u jesen 2019. godine u SAD-u, Kanadi i Nizozemskoj, a trenutno ima oko 137,7 miliona pretplatnika. Servis nudi filmove, serije i emisije iz produkcije Disneya, Pixara, Marvela, Star Warsa i National Geographica. Na određenim međunarodnim tržištima dostupan je i sadržaj brenda Star koji nudi sadržaj kompanija 20th Century Studios, Disney Television Studios, FX i Searchlight Pictures.

Izvan Evrope, Disney Plus je pokrenut u Australiji, na Novom Zelandu, u Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Hong Kongu i širom Latinske Amerike. U Indiji je servis poznat kao Disney Plus Hotstar i lider je na tržištu, a pod istim imenom je prisutan u Indoneziji, Maleziji i na Tajlandu gdje ima značajno drugačiji poslovni model u odnosu na razvijenija tržišta.

Ukupno, od 16. juna će Disney Plus biti dostupan u 60 zemalja širom Evrope, Zapadne Azije i Afrike.

Cijena mjesečne pretplate iznosi 7,99 eura, dok godišnja pretplata košta 79,90 eura.