Vlasnici prava na prijenose raznih televizijskih sadržaja uputili su otvoreni poziv Europskoj komisiji
Više od 100 europskih organizacija i TV kuća traži bolju zaštitu od IPTV piratstva

Da je IPTV piratstvo rastući problem, i da pružatelja takvih usluga ima sve više, jasno je već godinama. Njihov porast posljedica je, među ostalim, sve šire ponude streaming kanala i sadržaja koje treba platiti, pa se korisnici okreću “sve u jedan” ilegalnim streaming servisima koje također plaćaju, ali značajno manje od legalnih. Policije i organizacije za zaštitu autorskih prava bore se protiv ove pojave, a sada se javila i široka koalicija europskih pružatelja usluga i vlasnika prava prijenosa, koja traži odlučne poteze europskih vlasti.

Trenutačno gašenje prijenosa

U otvorenom pozivu Europskoj komisiji 108 je europskih organizacija skrenulo pozornost na potrebu donošenja pravnih instrumenata za borbu protiv ilegalnih prijenosa uživo putem piratskih IPTV servisa i ostalih kanala. “Piratstvo je do sada, i to nastavlja činiti, isušivalo europske kulturne ekosustave, sportske i druge sektore koji žive od prijenosa uživo, a radnicima u tim sektorima uskraćuju se milijarde u godišnjim prihodima”, stoji u pismu udruge komercijalnih TV i usluga videa na zahtjev, ACT.

Od Komisije traže snažan zakonski okvir, prema kojem bi se o ilegalnim TV prijenosima moglo na vrijeme izvještavati, pa ih potom odmah uklanjati i blokirati dok su aktivni, tj. i prije nego piratizirani prijenos uživo završi. Na taj bi se način spriječilo krštenje njihovih prava, a kriminalne mreže koje na taj način zarađuju bile bi onemogućene. ACT spominje i da se ilegalnim streamingom kriminalne organizacije služe za pranje novca stečenog drugim ilegalnim aktivnostima.

Potpisnici inicijative

“Dužnost je Europe zaštititi i promovirati svoju kreativnu industriju kulture, kao i zaštititi korisnike od rizika korištenja piratskih usluga. Samo regulativa na razini Europe može dati odgovarajuće odgovore”, zaključuje se u pismu Europskoj komisiji. Među više od stotinu organizacija iz cijele Europe i ostatka svijeta, ovu inicijativu podržala je i Nova TV iz Hrvatske te njihova matična kuća United Media. Uz njih, tu su i nogometne lige, razne sportske federacije, UEFA, FIFA, televizijske i medijske kuće, kao i streaming servisi, čija prava pirati redovito krše.

bug.hr/mesa

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top